– Klart vi taper masse penger på dette

Skredfaren på Svalbard fører til evakueringer, blant annet ved restauranten Gruvelageret.

Snøskred på Hjortfjellet på Svalbard

Tidligere har det gått flere snøskred på Svalbard, som her på Hjortfjellet tidligere i år. Nå frykter restauranten Gruvelageret for de økonomiske konsekvensene av evakueringene.

Foto: Vidar Arnesen, Sysselmannen på Svalbard

Sunniva Helsengreen

Hovmester Sunniva Helsengreen ved Gruvelageret måtte ta seg en ufrivillig frihelg.

Foto: Gruvelageret

– Sikten er så dårlig at bare det å kjøre til jobb hadde vært spennende nok, sier Sunniva Helsengreen.

Hun er hovmester ved restauranten Gruvelageret. Før de dro på jobb fredag, fikk de beskjed om at restauranten ikke kunne holde åpent før på søndag på grunn av den usikre skredsituasjonen på øysamfunnet.

Dermed måtte de ansatte ved den fullbookede restauranten ta en ufrivillig frihelg og hjelpe gjestene med å finne andre spisesteder før kvelden kom.

– Det er bedre å evakuere én gang for mye enn en for lite. Men det er klart at vi taper masse penger på det, spesielt nå midt i sesongen. Nå er det full restaurant hver helg, sier Helsengreen.

(Artikkelen fortsetter under)

Se reportasjen fra 2013 om byggingen av Gruvelageret.

Vurderer skredfaren på nytt lørdag

Lørdag formiddag skal Sysselmannen på Svalbard i samarbeid med NVE og NGI gjøre nye vurderinger om skredsituasjonen på Svalbard.

Både vinden og snøværet skal fortsette gjennom helgen. Uværet er ventet å ta seg opp utover natt til lørdag. I tillegg til Gruvelageret, er også restauranten Huset er stengt for åpne arrangementer.

Fredag ettermiddag satt Sysselmannen i møter med NVE og NGI for å evaluere situasjonen. Da kom de fram til at også veien fra det gamle museet til og opp til Gruvelageret skulle stenges.

– Vi vet at når natten og mørket kommer, har vi ikke så mye oversikt. Det er med i vurderingen når vi stenger et område, og vi må ta en vurdering som står seg til lørdag morgen. Det har vi nå gjort, sier Askholt.

Lørdag formiddag skal det være nye møter for å vurdere skredsituasjonen videre.

– Må vurdere lønnsomheten

Ved Gruvelageret har de fått smake på baksiden av medaljen av å drive restaurant i et så eksotisk miljø. Restauranten er bygget med solid skredsikring, men det er spesielt veien opp som er skredutsatt. Fredag var første gang selve restauranten var evakuert.

– Hvis evakuering er noe som skal skje én gang i måneden, må man jo vurdere om driften er lønnsom. Men foreløpig er ikke det noe vi vurderer, sier Sunniva Helsengreen.