Hopp til innhold

– Holdt på å spy av «Sámiid Ædnan»

30 år har gått siden Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta fikk Europa til å joike.

Mattis Hætta og Sverre Kjeldsberg

Mattis Hætta og Sverre Kjeldsberg fikk en 16. plass i den internasjonale finalen i Haag i Nederland . Finalen ble vunnet av Johnny Logan og «What's Another Year».

Foto: NRK

– Det tok fullstendig av og det ble joiket overalt. Vi var underdogs og hadde aldri sett for oss at det skulle bli slik, mimrer Mattis Hætta.

«Sámiid Ædnan» var det norske bidraget til den 25. Eurovision Song Contest 1980, etter å ha vunnet en knepen seier i den norske finalen. En tredjesisteplass i Nederland ga ingen indikasjon på at joik var noe Europa ville ha.

Det skulle vise seg å være feil.

– Allerede året etter var jeg på Wembley stadion da Norge møtte England. Tenk, hele Wembley joika. Jeg må innrømme at nakkehårene reiste seg da. Etterpå har jeg hørt joiken i de utroligste sammenhenger. Blant annet gikk jeg gjennom en park i Sverige for noen år siden. I det jeg nærmet meg en guttegjeng som stod parkert med bilene sine, kom «Sámiid Ædnan» på høyttaleren. Da titta jeg nedi bakken og gikk fort forbi, ler Mattis.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Spilt som norsk nasjonalsang

VIDEO: Både Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta har opplevd at en joik tar aldri slutt når det gjelder MGP-klassikeren. – Mitt inntrykk er at den fortsatt har et marked som ikke er lei, sier Mattis.

Også Sverre Kjelsberg har erfart at joik har større kraft enn krutt.

– En gang var jeg var utenlands og et orkester skulle spille nasjonalsangene til oss turister. Da de kom til Norge, var det ikke «Ja, vi elsker» - men «Sámiid Ædnan» vi fikk. "Er det mulig", tenkte jeg da. Det tenkte jeg også en gang i Syden. Da våknet jeg av at noen gikk forbi hotellvinduet vårt og joiket, ler Kjelsberg.

«Sámiid Ædnan» tok Kjelsberg/Hætta Europa rundt. Abba-manager Stikkan Anderson kjøpte rettighetene til sangen og fungerte også som utenlandsmanager. Låta gjorde også at Europa ble kjent med samenes kamp for stoppe utbyggingen av Alta/Kautokeino-vassdraget. I tillegg er den kåret til tidenes norske grand prix-låt av NRK. Joiketemaet i sangen fungerer også som supportersang for det britiske Leauge Two-laget Accrington Stanley FC .

– En klassiker

Dette er en klassiker som har satt joik på kartet for mange, og jeg elsker den av hele mitt hjerte.

Per Sundnes, kulturjournalist

NRKs Per Sundnes mener «Sámiid Ædnan» står som en påle i norsk MGP-historie.

– Dette er en klassiker som har satt joik på kartet for mange, og jeg elsker den av hele mitt hjerte. Spesielt artig synes jeg det er at den har et politisk budskap. I det hele tatt representerer den det beste av hva konkurransen kan være, sier Sundnes og mener sangen er et bevis på at en joik tar aldri slutt:

– Jeg hadde mine nieser på hyttebesøk i fjor sommer. De er seks og ni år, og hvilken låt tror du de sprang rundt og sang? «Sámiid Ædnan» overlever det meste.

Komponert i en bil på vei til Finnsnes

Mattis Hætta

Mattis Hætta er i dag journalist i den samiske avisa Avvir og bosatt i Nesseby kommue i Finnmark.

Foto: www.avvir.no

Låta ble til da den ikke alt for MGP-begeistrede Sverre Kjelsberg ble invitert til å skrive et bidrag til sangkonkurransen.

–Teksten var skrevet av Ragnar Olsen og jeg la melodi til, men jeg fikk samtidig hint av en venn om at jeg burde finne en som kunne joike. Jeg kjente ingen og ba om tips. Under en spillejobb på gamle Prelaten i Tromsø, satt plutselig Mattis der.

Det allsangvennlige joiketemaet kom først på en biltur fra Tromsø til Finnsnes.

– Mattis satt i baksetet og joiket forskjellige tradisjonelle temaer, men ingen passet. Så joiket han plutselig dette teamaet som jeg følte "satt", og jeg ba han joike det igjen. Etterpå husker jeg at jeg tenkte "Den satt".

– Et voldsomt press

Både Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg har mange gode minner fra de 30 årene som er gått, men Hætta vedgår at ikke alt var rosenrødt.

– De første årene etter «Sámiid Ædnan», så ville jeg spy hver gang jeg hørte låta. Det var et voldsomt press på oss og veldig mye å takle for en 19-åring fra Finnmarksvidda, sier Mattis og lar det skinne igjennom at det fort kunne blitt mye kvinner, vin - og joik.

– Heldigvis hadde jeg Sverre som hadde vært popstjerne i The Pussycats og som kjente fallgruvene. Det gjorde at det gikk greit. I dag er jeg veldig glad for denne tiden. Jeg fikk sett verden og møtt mennesker jeg aldri ville møtt ellers.

Jubilerer med konsert

Sverre Kjelsberg

Sverre Kjelsberg er i dag musiker ved Hålogaland teater i Tromsø.

Foto: Ola Røe

Siden «Sámiid Ædnan» har begge gitt ut plater som soloartister. I dag er Mattis Hætta journalist i den samiske avisa Avvir, mens Sverre Kjelsberg er ansatt som musiker ved Hålogaland teater.

20. mai markerer duoen 30-årsjubileumet med konsert i Oslo. Der spiller de gamle slagere fra egne karrierer, men selvsagt også klassikeren som førte dem sammen.

– Samene tapte kampen om Altaelva, men jeg håper de vant noe ved det at «Sámiid Ædnan» har blitt anerkjent. For oss har det uansett vært et eventyr, avslutter Sverre.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark