NRK Meny
Normal

– Byråd er en fordel for lokaldemokratiet

Statsminister Erna Solberg skryter av Tromsøs byråd, og mener de har gjort mye godt i valgperioden.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg avviser at det er manglende åpenhet med et byrådssystem.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Valglogo

– Det skaper ryddigere forhold i hvem som har ansvar for ulike politiske beslutninger igjennom en byrådsmodell. Det skaper en annen form for opposisjon og posisjon, og det bidrar til at demokratiet blir sterkere. Og demokrati bør vi ikke sette en pengepris på, det bør vi sette pris på, for det er grunnlaget for vårt samfunn, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Statsministeren mener systemet med et byråd i Tromsø er med på å forsterke lokaldemokratiet, og hun er fornøyd med jobben byrådet i Tromsø har gjort i denne valgperioden.

– God grunn til å gjenvelge

– Jeg synes byen har utviklet seg bra, og syns de har gjort mye godt under dagens byråd. Det er en god grunn til å gjenvelge de, mener Solberg.

I Tromsø ønsker Høyre, Frp og Venstre sammen med Kristelig Folkeparti å fortsette med det parlamentariske systemet med et byråd etter valget.

Hvis Arbeiderpartiet, sammen med blant andre Rødt og SV skulle få flertall, er det mer usikkert hva som skjer. Rødt og SV stemmer mot et system med byråd, mens Ap sier at de vil ha ei ordning med fem byråder og to politiske rådgivere.

– Må ikke være for mange

– Det er veldig viktig at et byråd ikke består av for mange mennesker. Det skal være politiske ledere som skal jobbe med de overordnende forholdene, og ikke detaljene, sa byrådslederkandidat Kristin Røymo til NRK i sommer.

Men både Rødt og SV har sagt at de kan være med på å støtte et byråd i mindretall fra Ap, dersom valgresultatet tilsier det.