Høie åpen for sommerstengte sykehus i nord

Fra neste sommer kan sykehus bli sommerstengt i Nord-Norge. Helseminister Bent Høie (H) støtter en utredning av ordningen.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie mener Helse Nord gjør med dette utredningsarbeidet noe de har ansvar for og må gjøre.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Til høsten vil Helse Nord vurdere en ordning der sykehusene i Nord-Norge bytter på å stenge om somrene.

Ordningen kan tre i kraft allerede neste sommer, meldte Fremover tidligere i sommer.

Direktør Lars Vorland i Helse Nord begrunner forslaget med mangel på spesialister. Han mener ordningen bør innføres dersom det er den eneste måten å kombinere ferieavvikling og et godt helsetilbud.

Audun Lysbakken (SV) reagerer på forslaget, og har spurt helseminister Bent Høie (H) hva han vil gjøre for å stanse sommerstengte sykehus. Høie ønsker imidlertid en utredning av ordningen velkommen, skriver Dagens Medisin.

– Helse Nord gjør med dette utredningsarbeidet noe de har ansvar for og må gjøre: De utreder og vil så beslutte hvilke tiltak de må iverksette for å dekke personellbehovet i regionen, skriver Høie i sitt svar til Lysbakken.

– Aldri vært forsøkt i Norge tidligere

I tillegg til mangel på spesialister, er mangelen på vikarer så prekær at Helse Nord vurderer å stenge hele sykehus om sommeren.

– Vi begynner å få virkelig store problemer med å få tak i vikarer i sommerferiene, og dette vil bare bli verre og verre i årene fremover, sa direktør Lars Vorland i Helse Nord til NRK tidligere i sommer.

Ifølge Vorland har så drastiske trekk som Helse Nord nå vurderer aldri vært forsøkt. Han forteller at det er knapphet på helsearbeidere også i Sverige, og dermed kan heller ikke denne kilden av helsepersonell redde sykehusene.

– Vi har stengt ned deler av sykehus tidligere, blant annet fødeavdelinger og fødestuer, men ikke hele sykehus. Det vet jeg ikke om er gjort før i Norge i det hele tatt, sa Vorland til NRK.

Lars Vorland, direktør i Helse Nord

Direktør Lars Vorland i Helse Nord sier det kan være både nødvendig og ønskelig med sommerstengte sykehus.

Foto: Barbro Andersen

– Skal ikke utelukke at dette bidrar til god kvalitet

Pasientombud Odd Arvid Ryan i Troms forstår hvorfor Helse Nord vurderer å sommerstenge sykehus.

– Begrunnelsen er god nok den. Det er mangel på kompetent personell. Man skal heller ikke utelukke at dette bidrar til god kvalitet, sa han til NRK tidligere i sommer.

Likevel advarer han.

Odd Arvid Ryan

Pasient- og brukerombud, Odd Arvid Ryan, forstår hvorfor Helse Nord vurderer sommerstengte sykehus.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Det er viktig å understreke at det allerede per i dag er problemer når det gjelder koordinering og samarbeid mellom sykehusene. Dette må Helse Nord ta på alvor når de skal utrede disse planene videre, sa Ryan.

– Uhørt og skrekkelig

Både sykepleierne og sykehusaksjonister reagerte kraftig på utspillet fra Helse Nord.

Narvik er ett av sykehusene i Nord-Norge som kan bli sommerstengt dersom ledelsen i Helse Nord får det som de vil. De siste årene har sykehuset vært nødt til å tømme avdelingen om sommeren, men nå kan det bli enda verre.

– Dette er uhørt og helt skrekkelig. Det er helt nytt i Norge å stenge ned et helt lokalsykehus en hel sommer, sa Dagny Pettersen, som leder Aksjonskomiteen for Narvik Sykehus.

Narvikregionen næringsforening lover kamp dersom Helse Nord gjør alvor av planene med å stenge sykehuset i Narvik.

(NTB/NRK)