Hopp til innhold

Sterke reaksjoner på sommerstengte sykehus: – Vi er forferdet

Både sykepleierne og sykehusaksjonister reagerer kraftig på utspillet fra Helse Nord om å stenge sykehus om sommeren. – Jeg reagerer med forferdelse, sier sykepleieleder.

Sommerstengte sykehus

BRANNFAKKEL: Helse Nord kaster i dag en brannfakkel inn i sykehusdebatten. De skal vurdere om det allerede fra neste år er mulig å sommerstenge et helt sykehus. – Umulig, mener sykepleier Laila Wilhelmsen.

Kjetil Moe, Narvikregionen næringsforening

– Det er ikke akseptabelt at man stenger ned et helt sykehus, sier Kjetil Moe i Narvikregionen næringsforening.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Dette er uhørt og helt skrekkelig. Det er helt nytt i Norge å stenge ned et helt lokalsykehus en hel sommer, sier Dagny Pettersen, som leder Aksjonskomiteen for Narvik sykehus.

Narvik er et av sykehusene som tidligere har slitt med mangel på spesialister. Nå er situasjonen snudd og optimismen rår ved sykehuset.

Narvikregionen næringsforening lover kamp dersom Helse Nord gjør alvor av planene med å sommerstenge sykehus.

– Dersom Helse Nord gjør dette vil de se en mobilisering de ikke har sett før. Det er ikke akseptabelt at man stenger ned et helt sykehus. I Narvik har vi et velfungerende sykehus akuttmottak og fødeavdeling. Dette er tjenester regionen må ha 24 timer 365 dager i året, sier Kjetil Moe i Narrvikregionen næringsforening.

Det er mangelen på spesialister som gjør at Helse-Nord-direktøren vil vurdere å sommerstenge sykehus. I sykepleierforbundet har de ingen forståelse for utspillet.

Sykepleierne forferdet

Laila Wilhelmsen

Leder Laila Wilhelmsen i Norsk Sykepleierforbund avdeling i Nordland.

Foto: Anita Borkamo / NRK

– Jeg reagerer med forferdelse. Dette kan umulig la seg gjennomføre i Nordland. Det vil bli kul på nabosykehusene som må ta imot alle disse pasientene, sier leder Laila Wilhelmsen i Norsk Sykepleierforbund avdeling i Nordland.

Hun mener sommerstengte sykehus vil ramme befolkningen i Nordland hardt.

– Det er ikke bare snakk om å stenge et sykehus, men et sykehusområde. La oss si de stenger lokalsykehuset i Sandnessjøen, som har 11 tilhørende kommuner. Når vi vet at 90 prosent av pasientene som legges inn er akuttilfeller, sier det seg selv at nabosykehusene som skal ta imot pasientene som skulle til Sandnessjøen ikke har kapasitet til å ta imot alle disse pasientene. Disse sykehusene skal også avvikle ferie, sier hun.

Kommunehelsetjenesten har heller ikke ressurser til å ta imot, ifølge Wilhelmsen.

– Det betyr at mange av disse pasientene må sluses ut i kommunehelsetjenesten. Dermed må mange av disse pasientene tilbake til kommunehelsetjenesten – som også avvikler ferie.

Vil samarbeide med Helse Nord

Sykepleierlederen vedgår at det er problemer med å fylle vaktlistene på sykehusene i Nordland om sommeren.

– Situasjonen ville sett helt annerledes ut dersom sykepleierne hadde fått fulle stillinger og en anstendig lønn å leve av. Da hadde vi hatt ei rekruttering som hadde sett helt annerledes ut. Verken kommuner eller helseforetak har villet diskutere sommeravtalen som Norsk sykepleierforbund har foreslått, nettopp for å avlønne sykepleiere når det trengs som mest, sier Laila Wilhelmsen.

Lars Vorland, direktør i Helse Nord

Lars Vorland, direktør i Helse Nord.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Mangler vikarer og spesialister

Helse Nord driver sykehus fra Helgeland i sør til Finnmark i nord. Helse Nord-direktør Lars Vorland sier mangelen på spesialister vil bli så stor i årene som kommer at de er nødt til å utrede muligheten når denne sommeren er over.

– I år er det vanskeligere enn noen gang å få tak i vikarer. Tidligere har vi pleid å få sykepleiere fra Sverige. I sommer har de også der mangel på sykepleiere. Det betyr at vi ikke får fylt opp alle stillingene vi trenger, sier Vorland.

Vorland vil ikke være med på å øke lønna til de ansatte ved sykehusene for å tiltrekke seg den arbeidskraften de så sårt trenger.

– Du får ikke flere sykepleiere totalt ved å øke lønna. Ifølge Statistisk sentralbyrå vil Norge mangle over 13.000 sykepleiere i 2020-30. Vi kommer til å mangle 40.000 helsefagarbeidere. Skal disse stillingene fylles, må en av tre norske ungdommer begynne å jobbe innenfor helse. Det er ikke realsitisk å tro at det vil skje, sier Vorland.

helse-nord-sykehus