NRK Meny
Normal

– 150 fiskeriarbeidere kan bli permittert

Fiskerigruppa i Båtsfjord ber fiskeriministeren om overfiske for å unngå permitteringer. Kvoten for råproduksjon av hvitfisk er nesten er brukt opp.

Båtsfjord

Fiskerilaget mener årsaken til at kvoten er nådd bristepunktet er reguleringen ved å la fartøy under 11 meter ha fritt fiske.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Ifølge et brev Båtsfjord handelsstands fiskerigruppe har sendt Nærings- og fiskeridepartementet, er de svært bekymret for produksjonen ved landanleggene i Finnmark.

De mener det ikke er fersk fisk igjen til å holde produksjonen på land i gang ut året. Det kan medføre at nærmere 150 fiskeriarbeidere kan bli permittert i Båtsfjord allerede denne måneden og fram til nyttår.

Fiskerilaget mener årsaken til at kvoten er nådd bristepunktet er reguleringen ved å la fartøy under 11 meter ha fritt fiske.

Dette har bidratt til betydelig overfiske på totalkvoten.

Stiller seg bak bekymringene

Øst-Finnmark regionråd med Båtsfjord ordfører Geir Knutsen i spissen, deler bekymringene til fiskerigruppa.

Geir Knutsen

Ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen, er bekymret for arbeiderne i kystkommunen.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

– For det første er det et stort paradoks at det går mot permitteringer i fiskeindustrien i Finnmark, i et år der vi har rekordstor torskekvote. Vi er sterkt bekymret for alle de ansatte som kan bli berørt av permitteringer, men også bedriftene. Vi er også bekymret for Norges omdømme ute i markedet hvis vi ikke kan levere fisk hele året, forteller Geir Knutsen.

– Feilslått reguleringspolitikk

Båtsfjord-ordføreren er ikke nådig i sin kritikk av Nærings- og fiskeridepartementet på bakgrunn av situasjonen hvitfisknæringen står ovenfor.

– Det er en feilslått reguleringspolitikk for 2014. Det i og med at de fire til fem siste månedene av året ikke er mer fisk igjen til produksjon, da kvoten er fisket opp, sier Knutsen.

Båtsfjord handelsstands fiskerigruppe håper nå Elisabeth Aspaker gjør de nødvendige grepene ved å gjøre en refordeling av fiskekvoten slik at fersk råstoff blir levert landanleggene fram til nyttår. Da vil man unngå mulige permitteringer, noe som kan ramme kystbyene hardt.

Nærings- og fiskeridepartementet har foreløpig ikke kommentert brevet, og bekymringene til fiskerigruppa i Båtsfjord til NRK.