Hopp til innhold

Fanget inn 32 katter: – Ganske mye elendighet som møter oss

Kattene er i svært dårlig form, og flere har måttet avlives. – Folk må tenke seg nøye om før de får seg katt, sier lederen for kattegruppa i Dyrebeskyttelsen.

To kattunger ble funnet under et golvbord i fjøsen

To kattunger ble funnet under et gulvbord i fjøset.

Foto: Linda Pedersen / NRK

I det siste har Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø gjort en enorm jobb med å fange inn hjemløse katter i en kattekoloni på Olsborg i Målselv. Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø er en av 30 lokalforeninger som underlagt Dyrebeskyttelsen Norge.

– Vi var ute første gang i slutten av mai, og siden da har vi fanget inn 32 katter. Kattene er i svært dårlig helsetilstand.

Hege Gausdal Foshaug i Dyrebeskyttelsen har vært med på å redde 32 hjemløse katter.

Hege Gausdal Foshaug i Dyrebeskyttelsen har vært med på å redde 32 hjemløse katter.

Foto: privat

Det sier Hege Gausdal Foshaug, leder for kattegruppa i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø til NRK. Siden mai har de klart å redde 19 voksne katter og 13 kattunger fra en gård i Målselv kommune.

– Mange verken kastrerer eller ID-merker kattene sine. Problemene oppstår når folk mater fremmede katter. Da strømmer flere katter til samme sted og de formerer seg ukontrollert, forteller Foshaug.

– Mye elendighet

Ni av de 19 voksne kattene er FIV-positive (felint immunsviktvirus). I tillegg har flere av kattene luftveisinfeksjoner, orm i magen og ørebetennelse, og hos en av de eldre kattene var så å si alt galt.

– Det er ganske mye elendighet som møter oss, sier Foshaug.

Monsen Onslow forskremt i buret hos veterinæren

Katta Olaug med kuttskader fra fangstburet.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Syv av de voksne kattene måtte avlives som følge av viruset, som på sikt fører til katteaids. I tillegg døde den ene kattungen brått, så av de 32 kattene som ble reddet er det 24 igjen. De resterende kattene er blitt plassert i gode fosterhjem, og klarer seg stort sett fint.

Dyrebeskyttelsen har i samarbeid med fosterhjemmene sørget for at kattene blir sosialisert, og at de er ID-merket, kastrert og vaksinert.

Prosjektet i Målselv har kostet Dyrebeskyttelsen mye, både økonomisk og i kilometer i privatbiler. Det har blitt kjørt 12–13 turer tur-retur Tromsø – Olsborg for å redde inn kattene.

I tillegg har det kostet opp mot 200 000 kroner i veterinærutgifter. I et tilsvarende prosjekt i fjor var beløpet 130 000 kroner.

– Vi håper at Målselv kommune og Mattilsynet kan hjelpe oss med det økonomiske, sier Foshaug.

Kapasiteten er sprengt

Foshaug sier at studentmiljøet i Tromsø gjør at Dyrebeskyttelsen er svært heldige med tanke på fosterhjem. Det er 120 fosterhjem i Tromsø, og mange av disse er studenter.

Samtidig er studentmiljøet også en kilde til usikkerhet, særlig nå før samordna opptak. Mange vet ikke om de kommer til å studere i byen eller ikke, og i tillegg reiser mange på ferie. Dyrebeskyttelsen må derfor si nei til mange private katter, for å ha kapasitet til å ta imot de hjemløse kattene.

– Vi må avvise folk, dessverre. Kapasiteten er mildt sagt spreng. Det er trasig, men samtidig kanskje like greit. Når de skjønner at vi ikke kan fungere som en nødløsning som alltid er tilgjengelig, får det kanskje folk til å tenke seg ordentlig om før de får seg katt, sier Foshaug.