Hopp til innhold

Russiske fangstmenn spikket eget sjakkspill

Med grove hender og skarp kniv skar de ut sjakkbrett og små, delikate brikker. Spillet var fangstmennenes tidtrøyte når været var dårlig, eller kveldene ble for lange på Svalbard.

500 år gammelt sjakkbrett
Foto: Kristine Østvold / NRK

«Ei lita, grå fangsthytte går nesten i ett med terrenget. Inne er det to senger, en liten ovn, våte klær til tørk og slitne menn på pinnestoler. Dagen er over og fangsten fortært. Nye snarer og feller er lagt ut for mer matauke.

Det er på tide med et slag sjakk, hjemmelaget av tre.»

Dette kunne være et lite historisk bilde fra Russekeila på Svalbard en gang på 1750-tallet eller seinere.

Hvalfangerne kom til Isfjorden på1600-tallet, pomorene tok over fjordområdet etter dem. Russekeila er bukta som ligger på sørsiden av fjorden mellom Festningen og Kapp Linné.

Men en gang på 1780-tallet døde alle de russiske fangstfolkene i Russekeila. Årsaken er ukjent, men flere tenker nok at skjørbuk kunne være årsaken.

Mennene etterlot seg tufter av pomor-russiske fangsthytter, og da arkeologene gravde ut området fant de mye historisk materiale, også et sjakkspill.

500 år gammelt sjakkbrett
Foto: Kristine Østvold / NRK

Det forteller Per Helge Nylund på Tromsø Museum.

– Folk har spilt sjakk i flere tusen år. Akkurat opprinnelsen til spillet er vel ikke helt klarlagt. Det som er morsomt med dette er at vi forventer kanskje "tøffere" ting som våpen og kniver når vi tenker på fangstmenn, men her er altså halvparten av et lite og delikat sjakkspill som de selv har laget i tre, sier Nylund.

Han forteller videre at det de ikke kunne ta med seg til Svalbard, det måtte de lage selv.

Russekeila

– Vi vet jo at de russiske fangstmennene blant annet lagde sko selv. Dessuten gikk nok mange av kveldene med til å reparere det utstyret de hadde bruk for i isødet.

Sosialt var det viktig å ha hyggelige ting å gjøre sammen når de bodde så tett og lenge sammen, forteller Nylund.

Spillet kan nå gjester og deltakere under Sjakk-OL 2014 få se til sommeren. Spillet står utstilt på Polarmuseet i Tromsø.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark