NRK Meny
Normal

15 måneders fengsel for 14 lovbrudd

Trusler mot politi og vitne, tyveri av 10.000 kroner og av bankterminaler, samt narkotikasmugling, er bare noen av lovbruddene en mann (30) nå er dømt for i Alta tingrett

Alta Tingrett
Foto: NTB scanpix

En 30 år gammel mann er i Alta tingrett dømt for ikke mindre enn 14 forskjellige lovbrudd. 11 av dem er brudd på straffeloven, to er brudd på vegtrafikkloven og en er brudd på legemiddelloven.

Han er tidligere straffedømt, og har siden 2002 vært domfelt for en rekke vinnings-, volds- og narkotikalovbrudd.

Det er også denne typen lovbrudd 30-åringen sto tiltalt for i Alta tingrett denne gangen.

Tilhører rusmiljø

Han forklarte i tingretten at han tilhører et rusmiljø, og at han var påvirket av berusende eller andre bedøvende midler på de tidspunktene som lovbruddene ble begått. Han sa at han husket lite av hendelsene.

Flere av tiltalepunktene gjelder bruk og salg av narkotika. Blant annet for å ha forsøkt å smugle inn 600 tabletter valium i en postsending som ble stoppet i tollen på Gardermoen.

Trusler mot vitne og politi

Mannen skal også ha kommet med trusler. Både mot et vitne som varslet om kjøring i ruspåvirket tilstand, samt mot politibetjenter under pågripelse i Hammerfest. I et av tilfellene bet han en politibetjent i brystet, og framsatte trusler som gjorde betjenten bekymret for sin familie.

30-åringen har gjort både små og store tyverier. Blant annet av to bankterminaler, der den ene ble stjålet fra politistasjonen i Hammerfest. Det er også et bankkort med kode, som han tok ut tilsammen 10.000 kroner fra.

Mange av gjenstandene som var stjålet har dukket opp under ransakelse av forskjellige bopeler som den tiltalte har oppholdt seg i.

På toppen av dette er mannen tidligere fradømt førerretten i to år. Med overtredelsene av vegtrafikkloven, fradømte retten ham førretten for alltid i denne rettsaken.

Økte straffen

«Tiltalte fremstår i retten som en person som har sammensatte problemer relatert til sosial tilknytning, rus, fysisk- og psykisk helse.» skriver retten i sin slutning.

Aktors strafforslag var på ett år ubetinget fengsel, noe retten mente var for mildt. De har derfor dømt mannen til 15 måneders fengsel, og en bot på 15.000 kroner. Han må også betale erstatning for kortmisbruk på over 10.000 kroner, og må betale saksomkostninger på