Hopp til innhold

- Lund ble kostbar for Nord-Norge

Kommuner i Nord-Norge har all grunn til å føle seg lurt av Helge Lunds opphausing av et kommende oljeeventyr i nord.

Helge Lund

Bellona mener Helge Lund har lovet mye han ikke har holdt, og at å tro på det har kostet nordnorske kommuner dyrt.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Det sier Bellona-leder Frederic Hauge, som mener lovnadene har kostet kommuner i nord dyrt å høre på.

Onsdag gikk Helge Lund av som konsernsjef i Statoil.

– Lund overbeviste landets tre nordligste fylker til å investere det meste av sine næringsmidler i fossil energi. Det er trist å tenke på alle pengene nordnorske kommuner har brukt på grunn av Statoils løfter om oljebonanza i nord. Det kan vise seg å bli et dyrt feiltrinn, sier Frederic Hauge som sikter til fallende oljepriser og ulønnsomme prosjekter i Barentshavet.

Alt vil ikke bli bedre

Hauge har forståelse for at mange lokalpolitikere har satset på å forberede seg på økt aktivitet i oljenæringen i nord, for han og Bellona har selv trodd på det han mener har vært løgn fra den avtroppende Statoil-direktøren.

Frederic Hauge

Frederic Hauge i Bellona håper en ny sjef i Statoil kan snu profilen til selskapet i en grønnere retning enn idag.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Særlig gjelder det de gangene Lund lurte oss til å tro at han faktisk ville snu selskapet i en grønnere retning, gjennom satsing på havvind og co2-fangst på Mongstad, og i stedet dro selskapet inn i skifergass og oljesand, sier Bellona-lederen. Han åper Lunds tenkemåte med villighet til høy risko blir mer borte, men innser at mye vil fortsette som før.

– Det er styret som legger strategien for selskapet, men det er klart med den strategien og de uttalelsene som har vært, vil det ligge mindre prestisje å oppholde alle de lovnadene om det som har vist seg å bli luftslott, sier Hauge som likevel presiserer at toppsjefen har mye å si for de daglige operasjonene:

– En direktør i statoil setter sitt preg på selsakpet og på den operasjonelle ledelsen.

Ekstremt mobil

Bellona-lederen har ikke stor tro på at det vil bli store ringvirkninger i Nord-Norge.

– Det er en ekstremt mobil industri som flytter på ting, og med det perspektivet kan man jo se på lovnadene om at det skulle bli så mye ringvirkninger på for eksempel Johan Castberg. Folk har grunn til å føle seg lurt, mener Hauge.

Nå velger han å håpe at en etterfølger vil satse på bærekraft.

– Vi håper styret i Statoil nå finner en etterfølger som tenker langsiktig, visjonært og nytt, og evner å lede selskapet inn i en ny tid – inn i fornybarsamfunnet, sier Hauge.



Flere nyheter fra Troms og Finnmark