- Det har vært en flott tur

Kronprinsparet avsluttet tirsdag fylkesturen i Troms. Se bildene fra turen her!

Minnet om den samiske multikunstneren Nils Aslak Valkeapaa preget kronprinsparets siste dag i det flerkulturelle Nord-Troms.

For 13 år siden var både kronprins Haakon og Valkeapaa sentrale i åpningsseremonien under Lillehammer-OL.

Se bildene fra de kongeliges besøk her!

Det var Valkeapaa som innledet åpningsseremonien.

- Han joiket, mens jeg ikke sa så mye. Jeg gjorde en symbolhandling, sier kronprinsen som tente den olympiske ild på sletta av Lysgårdsbakken.

Huset Lassagammi i Skibotn

Kunstnerhuset som kronprinsparet åpnet tirsdag.

Foto: unknown / NRK

Les også: - Verdsetter direkte nordlendinger

Kunstnerbolig

Under sitt besøk i Skibotn tirsdag åpnet kronprinsparet huset Lassagammi som nå skal bli brukt som kunstner- og forskerbolig.

Nå kan kunstnere med et samisk prosjekt søke stipend for å benytte seg av Valkeapaas gammeinspirerte hus like over flomålet ved Lyngenfjorden med de mektige Lyngsalpene sentralt i panoramaet.

- Det er vanskelig å tenke seg et annet sted hvor naturen kan gi en slik inspirasjon til kunstnere, sa styreleder for Lassagammi Willy Ørnebakk under åpningen.

Kronprinsparet ble transportert med hest og kjerre da de ankom Skibotn tirsdag

Kronprinsparet ble transportert med hest og kjerre da de ankom Skibotn tirsdag.

Foto: unknown / NRK

Læstadiansk møte

Kronprinsparet ankom Lassagammi i karjol og avla for første gang et kongelig besøk i en læstadiansk menighet på Skibotn.

- Blant det som har overrasket mest under turen, var dette det stedet jeg har hatt mest å lære i forhold til en kultur jeg ikke kjente fra før. For meg var dette ganske interessant. Det var veldig fint å være der, sier kronprinsesse Mette-Marit under oppsummeringen av det tre dager lange fylkesbesøket i Nord-Troms.

Kongefamilien har en sterk posisjon i mange av de læstadianske og samiske samfunn kronprinsparet har besøkt i Nord-Troms.

- Tre språk er viktig

Etter åpningen av kunstnerboligen besøkte paret den gamle markedsplassen i Skibotn. Her holdt kronprinsesse Mette Marit en tale hvor hun la vekt på verdien av det flerkulturuelle samfunnet.

- Som ordføreren sa vedtok kommunestyret i vår at Storford skal ha tre likeverdige språk og kulturer. Den kvenske, den samiske og den norske. Det er fint at dere er opptatt av alle tre kulturer, sa kronprinssen.

Les også: - De er verdt millioner

Kronprinsesse Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit smilte og koste seg under siste dag av fylkesturen i Troms.

Foto: unknown / NRK