NRK Meny
Normal

- Bør flyttes til Tromsø

Storaksjonær vil flytte Hurtigrutens hovedkontor, men styrelederen er uenig.

Hurtigruta på tur inn Tromsø

Hurtigruta på vei inn til Tromsø, nå vil storaksjonær Per Heidenreich også flytte hovedkontoret hit.

Foto: Robert Greiner / NRK

Storaksjonær og avtroppende nestleder i styret, Per Heidenreich ønsker å flytte hovedkontoret til Hurtigruten ASA fra Narvik til Tromsø.

– Det er ingen fordeler for selskapet å ligge i Narvik i det hele tatt. Kontoret bør ligge i Tromsø, sier Heidenreich til avisa Nordlys

Heidenreich, som eier 17 prosent av aksjene i selskapet, mener også det er unaturlig at hovedkontoret ligger i en by hvor hurtigruta ikke har anløp til.

Heidenreich mener dette bør bli en prioritert oppgave for den som tar over direktørjobben etter Olav Fjell.

– En ikke-sak

Trygve Hegnar

Styreleder i Hurtigruten ASA, Trygve Hegnar.

Foto: Terje Bendiksby, Bendiksby, Terje

Styreleder i Hurtigruten ASA og største aksjonær i selskapet, Trygve Hegnar avviser forslaget om å flytte administrasjonen av Hurtigruten fra Narvik til Tromsø.

Dette er et ikke-tema, sier Hegnar.

– Hurtigruten har hatt veldig store oppgaver og problemer bak seg, med refinansiering, ny statsavtale og å få bedre drift i selskapet. Dette har ikke vært en sak i selskapet og jeg kan ikke tenke meg at det blir det i fremtiden heller.

Kan gå mot overskudd

I 2011 gikk selskapet med et underskudd på 135 millioner kroner før skatt. Hurtigruten ASA har nå tatt grep for å få selskapet på rett kurs. Transportforsker Gisle Solvoll ved Handelshøgskolen i Bodø tror det kan gå mot overskudd i år, mye på grunn av ny avtale med staten.

– Nå får de jo god drahjelp fra Staten med 750 millioner kroner første året. Så hvis de ikke klarer å snu skuta og komme i pluss i år så klarer de det vel aldri, sier Solvoll.

I tillegg førte NRK-suksessen «Hurtigruten -Minutt for minutt» til en økning i bilettsalget. Serien har siden blitt solgt til de tre andre nordiske landene.

Hva mener du? Bør hovedkontoret flyttes fra Narvik til Tromsø? Eller er en lokaliseringsdebatt skadelig for selskapet?