Hopp til innhold

Olav Fjell slutter som direktør

Olav Fjell slutter som administrerende direktør i Hurtigruten ASA.

Olav Fjell, Hurtigruten

Olav Fjell melder i dag at han går av som administrerende direktør i Hurtigruten ASA.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Det kunngjorde Hurtigruten i en pressemelding i dag. Det er Fjell som har varslet styret i selskapet at han ønsker å slutte.

«Jeg har fått oppleve en særdeles spennende og givende periode i Hurtigrutens historie, og synes det er naturlig å overlate stafettpinnen til nestemann når omstillingen og refinansieringen nå er gjennomført», sier Fjell i en kommentar i følge pressemeldingen.

– Jeg har vært med på en spennende periode, preget av store omstillinger. Nå er restruktureringen gjort, så hurtigruten går inn i en ny periode. Da er det naturlig med en ny leder, som har et litt lengre tidsperspektiv enn en mann på 60 år har, sier Olav Fjell til NRK.

Han mener han har måttet bruke alt han har av tidligere arbeidserfaring gjennom en utfordrende periode.

– Veldig stimulerende

– Jeg har aldri jobbet med et så populært produkt som dette. Det er veldig stimulerende med de ansatte både om bord og på land. Jeg har stortrivdes hver dag, sier Fjell.

MS Nordlys

Olav Fjell skryter av de han har jobbet med i Hurtigruuten ASA.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Fjell, som er født i 1951, startet som administrerende direktør i Hurtigruten i 2008. Da tok han over et selskap med store økonomiske utfordringer.

– I årsskiftet 2008–2009 var det en periode jeg var usikker på om dette skulle gå bra, sier Fjell.

Siden den gang har selskapet fått en ny lukrativ avtale, båtene fylles opp utenom høysesongen, og Hurtigrute-skuta er på vei tilbake på rett kjøl. Fjell vil dele æren med både de ansatte i selskapet, og hjelp fra politikere.

– Den nye konsernsjefen må kunne jobbe med et langsiktig forbedringspotensial, og bygge videre på en veldig motivert organisasjon, sier Fjell.

Hegnar beklager oppsigelse

Fjell har blant annet bakgrunn fra Statoil, hvor han var konsernsjef fra 1999 til 2003.

Han startet karrieren etter Norges Handelshøyskole i Kongsberg Våpenfabrikk. Her jobbet han fra 1975 til 1987.

– Hurtigruten har fått en veldig stor plass hos meg. Jeg er på vei fra Kirkenes til Tromsø nå, og det er nok ikke min sist, sier Fjell.

Han skal jobbe til ny konsernsjef er på plass, og skal deretter bruke tiden på styreverv og rådgiving.

– Jeg har lønn i oppsigelsestiden, men får ikke noe utover det. Man skal ha godt betalt for å jobbe, ikke for å ikke jobbe, sier Fjell på spørsmål om fallskjerm.

Styreleder i Hurtigruten, Trygve Hegnar, sier det er beklagelig at Fjell trekker seg.

– Vi har vært veldig fornøyd med Olav Fjell. Han har gjort en kjempejobb i løpet av fire år, så vi syns ikke det var noe hyggelig. Men han har vært gjennom en sånn omstruktureringsfase i Hurtigruten, at vi forstår at han ønsker å gjøre noe annet nå. Og han har pendlet mellom Oslo og Narvik i fire år. Det er kanskje nok, sier Hegnar.

Direktøren har seks måneders oppsigelsestid, og sluttdatoen er så langt ikke fastlagt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark