Papirfabrikken på Klosterøya rives
Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Historisk papirfabrikk erstattes av skole

SKIEN (NRK): Det er nøyaktig ti år siden papirfabrikken til Norske Skog ble stengt på Klosterøya i Skien. Nå skal byggene rives. Opp av ruinene kommer det en flunkende ny videregående skole.

Det lå en dyster stemning over Skien by for ti år siden. 4. oktober 2005 vedtok bedriftsforsamlingen i Norske Skog å legge ned Union, og 1. mars 2006 stoppet den siste papirmaskinen ved fabrikken for godt. Det betød at et 133 års langt industrieventyr var over.

– Det er klart det er vemodig. Med alle ringvirkningene var dette en fabrikk som ga mange inntekter til Skien kommune, sier Jan Grini, som er tidligere hovedtillitsvalgt ved fabrikken.

Jan Grini

Jan Grini, tidligere hovedtillitsvalgt ved Union, innrømmer at det er litt vemodig å være tilbake i lokalene som huset de gamle papirmaskinene.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Han står og ser mot de gamle nedslitte bygningene, hvor det for kun få år siden var full produksjon. Hans tidligere arbeidsplass, der rundt 380 ansatte hadde sitt daglige virke fram til fabrikkdørene ble stengt.

Se video inne fra de historiske bygningene nederst i saken.

En ny vår i området

Ti år etter nedleggelsen spirer og gror det på den gamle industritomta på Klosterøya et steinkast utenfor Skien sentrum. De siste årene har stadig nye bedrifter slått seg ned.

Teater Ibsen har flyttet inn i de gamle fabrikkhallene, lekelandet Eventyrfabrikken befinner seg i det gamle renseriet og treningssenteret Stamina har etablert seg i ett av de nye byggene. NHO Telemark, Innovasjon Norge og flere IT-bedrifter har også funnet veien til området med sine virksomheter.

Bygningene som huset de gamle papirmaskinene skal rives gjennom de neste månedene, og arbeidet har så smått kommet i gang. Den siste uka har arbeiderne blant annet fjernet plater på ytterveggene og store industrilamper fra takene.

– Den uka her har vi begynt å sanere for hånd. Det er miljøfarlig avfall som skal deponeres, forteller prosjektleder Mona Kluck.

Hun står sammen med Grini i de historiske lokalene. Sammen snakker de om det som var, og det som kommer.

De ansatte stod på som bare det, så det var ikke noe gravøl på noe vis. Det var moro å se hvordan alle de ansatte virkelig var med helt til skuta gikk ned.

Jan Grini, tidligere hovedtillitsvalgt ved Union.

Nye Skien videregående skole

Den nye videregående skolen i Skien skal bygges på tomta hvor den tidligere papirfabrikken til Norske Skog stod på Klosterøya. Etter planen skal skolen stå ferdig til skolestart høsten 2018.

Foto: Illustrasjon: Skanska

Skal bygge ny skole

Mona Kluck

Mona Kluck er prosjektleder for den nye videregående skolen som skal bygges på Klosterøya i Skien.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Den nye videregående skolen som skal bygges på industritomta har en foreløpig prislapp på 618 millioner kroner. Skolen skal romme 1050 elever og 160 ansatte, og etter planen skal den stå ferdig til skolestart i 2018.

– Det blir helt fantastisk. Jeg vet at lærerne gleder seg enormt, og for elevene må det også bli helt utrolig, sier Kluck.

– Hvordan blir det å få en ny videregående skole på en historisk grunn som dette?

– Det er utrolig spennende. Jeg synes det er veldig moro at vi kan bygge her på Klosterøya når det først ble sånn at papirfabrikken ble lagt ned. Det er et industriområde som er bynært, og forhåpentligvis vil uteområdet vårt være til glede for hele Skiens befolkning, forteller hun.

Samtidig legger hun ikke skjul på at det er mye som gjenstår før hun kan sitte ute på grøntområdet nede ved vannet og iaktta det nye skolebygget.

– Maskinene som skal rive byggene kommer til uka, og da vil de sakte, men sikkert rive til byggene er nede. Det blir en periode med mye støy.

Det er Skanska Norge AS som er ansvarlig for byggingen av den nye skolen. Selve rivingsarbeidet vil ta rundt tre måneder, og etter det vil selve byggeprosessen starte.

Kjempet til det siste

Video Kampen om Union i 2005

De ansatte ved Union arrangerte flere demonstrasjoner i 2005 i et forsøk på å beholde arbeidsplassene sine. Både innbyggerne i Grenland og politikere slang seg med. Her fra en demonstrasjon på Langbryggene i Skien.

Foto: Nyhetsspiller

Allerede i 2002 ble det kjent at ledelsen og styret i Norske Skog hadde varslet at Unions anlegg i Skien var en av bedriftene som kunne komme til å bli lagt ned. Nyheten kom som et sjokk på de ansatte, som umiddelbart startet kampen for å prøve å berge arbeidsplassene sine. De neste årene ble tøffe, og 27. juli 2005 ble det kjent at konsernledelsen i Norske Skog gikk inn for å legge ned Union. Månedene frem mot bedriftsforsamlingsmøtet i oktober ble brukt til demonstrasjoner og en iherdig kamp for å få ledelsen til å snu. Det var også valg det året, og en rekke politikere både lokalt og nasjonalt hev seg med i kampen for å prøve å bevare Union.

– De ansatte stod på som bare det, så det var ikke noe gravøl på noe vis. Det var moro å se hvordan alle de ansatte virkelig var med helt til skuta gikk ned, sier Grini.

Etter at bedriftsforsamlingen vedtok nedleggelse høsten 2005, ble det lagt planer for avviklingen av fabrikken. Det ble besluttet at avispapirmaskinen i PM7-bygget skulle stoppe 1. februar, mens papirmaskinen i PM6-bygget kjørte til 1. mars. Grini husker godt den spesielle stemningen som var i bygget da sirenen gikk klokken 07.37 den marsmorgenen for å varsle at maskinen stoppet.

– Det er klart det da var labert, og det var jo et presseoppbud uten like her når vi kjørte den siste rullen på PM6. Det var nok noen som hang med hodet og var litt vemodige da den siste maskinen ble slått av, sier Grini, før han begynner å humre litt. For selv om det var en litt trykket stemning i lokalene, fikk de ansatte satt sitt preg på den siste papirrullen som ble laget ved fabrikken.

Arkivbilde Union

1. mars 2006 ble den siste papirrullen ved Union produsert. Den ble blå, fordi en av de ansatte helte blåfarge i papirmassen.

Foto: NRK

– Det var faktisk dattera mi som helte en pøs med blåfarge i massen slik at den siste rullen ble helt skvær blå, så det er jo litt artig å tenke tilbake på det da, forteller Grini.

Norske Skog Union (Skien). Union fabrikker i Skien

Papirfabrikken Union Bruk ved Klosterfossen i Skien hadde en over 130 år lang historie. Fabrikken var ikke bare hjørnesteinsbedriften i Skien, men også garantist for mottak av tømmer fra skogbruksnæringen i Telemark.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Velger å se fremover

Arkivbilde fra Union i 1967

Union ble grunnlagt i 1973 av norsk-britiske Benjamin Sewell. Her er et arkivbilde av fabrikken fra 1967.

Foto: NRK

Grini står i kjelleren på PM7-bygget, som huset den gamle avispapirmaskinen. Minnene fra endte arbeidsdager strømmer på.

– Denne fabrikken var vel den i Norske Skog som hadde høyest antall fagarbeidere. Det var høyt kvalifiserte arbeidere på alle nivåer på Union, minnes Grini.

Samtidig som han skryter av sine tidligere kolleger, er han glad for at de gamle lokalene skal fylles med ny kunnskap.

– Sånn sett er det veldig bra at vi får en skole her som både ivaretar kompetanse og utvikler kompetanse blant elevene. Det skal jo sørge for at dette samfunnet lever videre og gir oss gode muligheter fremover.

– Er du bitter nå i etterkant?

– Nei, jeg er ikke bitter. Jeg går ikke her nede med noe tungt hjerte på noe slags vis. Klosterøya vil bety noe helt annet for Skien kommune fremover, i en annen form enn det den gjorde da vi hadde fabrikk her, avslutter Grini.

Rivingen av byggene som huset de historiske papirmaskinene på Union i Skien er så smått i gang, og på tomta skal det bygges en flunkende ny videregående skole. Mange velger å se fremover til det som kommer, mens andre også mimrer tilbake til papirfabrikkens glansdager.

Rivingen av byggene som huset de historiske papirmaskinene på Union i Skien er så smått i gang. Prosjektleder Mona Kluck og tidligere hovedtillitsvalg ved Union, Jan Grini, mimrer om det som var og snakker om det som kommer.