Hopp til innhold

Budsjettkrangelen i Skien: – Aldri opplevd lignende

Flere politikere er alvorlig bekymret etter nyheten om stor budsjettsprekk ved den nye Skien videregående skole. – Dette blir ille, sier Jørund Ruud fra Ap. Men fylkesrådmannen avviser at det er snakk om en budsjettsmell.

Nye Skien videregående skole

NY SKOLE: Her er en illustrasjon på hvordan den nye Skien videregående skole kan bli seende ut.

Foto: Illustrasjon: Skanska

– Når sånt skjer er ikke dette et uttrykk for god kontroll, sier Frp-politiker Thorleif Fluer Vikre, som er leder i Kragerø Frp og tidligere fylkespolitiker i Telemark.

Politikerne ble tatt på senga da fylkesrådmannen orienterte om utviklingen i fylkesutvalget i går. De har trodd at de har bestilt et komplett skoleanlegg. Men i bygget som nå er på skissestadiet, er det ikke tatt med kostnader til kantine eller dansesal.

Det er nå høyst usikkert hva som er mulig å få til innenfor ramma på 618 millioner kroner, og Vikre mener noen må ansvarliggjøres for budsjettsprekken.

– Fylkesrådmannen har jo gjennomført dette prosjektet i egen regi. Da er det hun som har ansvaret for det. Nå må politikere og kontrollutvalg se på om det er grunnlag for om det bør få noen konsekvenser, sier Vikre.

Thorleif Fluer Vikre

Frp-politiker Thorleif Fluer Vikre mener sprekken er et uttrykk for manglende kontroll.

Foto: Henning Tveito / NRK

– Nå har alarmen gått

Jørund Ruud.

Medlem av fylkesutvalget, Jørund Ruud, (Ap) er i sjokk.

Foto: Gisle Espeland / NRK

Tidligere leder for hovedutvalg for oppvekst, Jørund Ruud fra Arbeiderpartiet, sier at fylkeskommunen ikke kan være bekjent av en skole helt strippet for funksjoner.

– I det siste politiske vedtaket vi gjorde, var alle disse elementene på plass. Vi trodde at vi har bestilt et komplett skoleanlegg. Dette kom som en bombe på alle politikerne som var med på behandlingen i forrige periode. Nå har alarmen gått og dette blir ille, sier Ruud.

Senterpartipolitiker Beate Marie Dahl Eide er alvorlig bekymret for de økonomiske konsekvensene dette får.

Beate Marie Dahl Eide, Sp

Beate Marie Dahl Eide (Sp) er bekymret for økonomien.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– Telemark fylkeskommune er på landstoppen i gjeld. Vi kan ikke gå på noe mer økonomisk. Skolebygget var nesten i overkant i utgangspunktet. Dette betyr at størrelsen på skolen må ned.

Olav Kasland fra Venstre sier at opplysningene kom som julekvelden på kjerringa.

– Det er rart at dette ikke er fanga opp av dem som har sittet tett på hele prosessen på en eller annen måte.

Avviser budsjettsmell

Evy-Anni Evensen

Fylkesrådmann Evy-Anni Evensen sier at hun orienterte politikerne så snart hun ble kjent med saken.

Foto: Roald Marker / NRK

Men fylkesrådmann Evy-Anni Evensen avviser at det har vært en budsjettsprekk.

– Jeg opplever at vi har kontroll, men det jeg må ta med meg er at den opplysningen som ble gitt i fylkesutvalget i går ble misforstått, og det må jeg ta på min kappe, sier Evensen til NRK fredag ettermiddag.

Hun påpeker at planleggingen av skolen pågår ennå, og at det blir jobbet ut fra den rammen politikerne har gitt i investeringsbudsjettet. Det endelige budsjettet blir vedtatt av fylkestinget først i juni, påpeker hun.

– Vi har fortsatt ikke et vedtatt budsjett, og vi har ikke en budsjettsprekk. Vi er i god gang med å planlegge disse rommene inn i bygget, men vi kjenner ikke rammen endelig i dag, for det skal ikke vedtas endelig før i juni, avslutter fylkesrådmannen.