NRK Meny
Normal

Vil stoppe utenlandske vogntog på grensa

PORSGRUNN (NRK): – Dårlig skodde vogntog må stoppes på grensa. Norges Lastebileierforbund ber myndighetene om å bli tøffere mot sjåførene.

Utenlandsk vogntog blir stoppet på glatta

Vanskelige kjøreforhold gjorde at mange utenlandske vogntog ble stoppet i dag.

Foto: Øystein Økter

Utenlandske vogntog har denne uka gjentatte ganger sperret E 18 gjennom Telemark. Mandag kveld stod hele fem vogntog fast samtidig og skapte lange køer.

Ønsker strengere krav

Verst var tilfellet med en ungarsk sjåfør, som kjørte med sommerdekk. Han sperret veien i tre timer og nektet å samarbeide med politiet.

Tilslutt ble han pågrepet og fikk en bot på 14 000 kroner, og kjøreforbud i Norge i tre måneder.

Kø

Kø, kork og kaos er ofte resultatet av dårlig skodde utenlandske vogntog.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Helge Berg er eier av Tipp transport i Porsgrunn. Han har et titalls vogntog i daglig drift, men opplever sjelden at hans biler står fast. Det mener han henger sammen med at norske biler er riktig utstyrt og at sjåførene har erfaring med vinterføre. Nå vil han at myndighetene stiller strengere krav.

Helge Berg

Helge Berg vil at utenlandske sjåfører må ha et bevis på at de behersker norske vinterforhold.

Foto: Roald Marker / NRK

– Det bør kreves et bevis på at utenlandske sjåfører takler vinterføret i Norge, før de slipper over grensa.

Erfaring og utstyr spiller selvsagt en rolle, men Berg legger til at det er forskjell på norske og utenlandske vogntog når det gjelder oppbygging.

– De som kommer hit har biler bygd for kjøring på mellomeuropeiske motorveier. Det betyr lav vekt på trekkhjulene og høy vekt på tilhengeren. I Norge er det motsatt. Høy vekt på trekkhjulene betyr bedre grep på vinterføre.

Vil ha hjullås

Rolf Høyland kjører strekningen mellom Porsgrunn og Bodø, en gang i uka. Det betyr fire fjelloverganger per tur, ofte på vinterføre. Han kan ikke huske sist gang han stod fast på glatta.

– Det er sant, jeg husker faktisk ikke det, sier den erfarne sjåføren.

Rolf Høyland

Rolf Høyland kan ikke huske sist han sto fast på glatta.

Foto: Roald Marker / NRK

Norges Lastebileierforbund mener at norske myndigheter ikke gjør nok for å stoppe uerfarne utenlandske sjåfører. Olav Vefall er regionsjef i Telemark og Vestfold.

Olav Vefall

– Norske myndigheter må være tøffere krever Olav Vefall i lastebileierforbundet.

Foto: Roald Marker / NRK

– Jeg synes ikke de er flinke nok eller tøffe nok til å stoppe dem i havnene og på grensene. De bør si til sjåførene at de ikke får lov til å kjøre videre, og så bør de kontrollere at forbudet blir overholdt.

Solveig Sundbø Abrahamsen

Solveig Sundbø Abrahamsen sier det er flere kontroller enn tidligere.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Solveig Sundbø Abrahamsen sitter på Stortinget for Telemark Høyre. Hun sier at Høyre er opptatt at de som kjører i Norge er skodd for alle forhold, og legger til:

Det er langt flere kontroller nå. Dessuten ønsker Høyre at det skal bli mulig å bruke såkalt hjullås for å stoppe vogntog som ikke er godt nok skodd.