NRK Meny
Normal

Vil overvåke selen

Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner inviterer Telemark til å bli med i et prosjekt der målet er bedre forvaltning av sel.

Sel

BEDRE KUNNSKAP OM SELEN: En arbeidsgruppe vil i sommer telle antall seler langs Skagerrak-kysten.

Foto: andreas jorgensen / NRKTorget

En arbeidsgruppe vil i sommer telle antall sel langs Skagerrak-kysten. Målet er å skaffe kunnskap om kystselen, og å legge til rette for en selbestand som medfører mindre konflikt om selen.

Dersom flere blir med på spleiselaget vil et treårig forskningsprosjekt starte opp i 2016.

Inviterer sterke meninger

Viltforvalter i Vest-Agder, Bård Lassen, håper Telemark vil delta. Han mener prosjektet er svært viktig:

– Det har vært litt manglende tillit og forståelse mellom lokalbefolkningen og de som jobber i forvaltningen. Så vi så at vi var nødt til å sette oss ned sammen for å prøve å se litt nærmere på hvordan selen bør forvaltes best mulig.

I arbeidsgruppa, som er i gang i Agder-fylkene, er flere av dem som har sterke meninger invitert med: jeger- og fiskerforeninger, forskere og folk i forvaltningen.

Les også:

Vil overvåke selen

Forskningsprosjektet kan gi svar på to viktige spørsmål; hva spiser sel? Og hvordan vandrer sel langs kysten?

– Det er litt usikkerhet om hva selen spiser, det er ofte litt myter om dette. Vi ønsker å analysere prøver fra selen og finne ut hvilke arter den beiter mest på. Vi vil også overvåke hvordan de beveger seg med GPS sendere, sier Lassen.

Viltforvalter, Ole Bjørn Bårnes, i Telemark sier at de foreløpig kun har fått en uformell henvendelse. Han er positiv til prosjektet.

– Vi er positive til mer kunnskap om sel, men vi kan ikke svare på om vi kan bidra til prosjektet, før vi får en formell henvendelse, sier Bårnes.