NRK Meny
Normal

Telemark kan tape – igjen

Stortingsrepresentant Geir Bekkevold (KrF) sier politikerne nå må kjempe hardt for å få nytt senter for kreftpasienter til Telemark. Ellers taper fylket en viktig kamp.

Geir Bekkevold i KrF
Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Innen 2019 skal et nytt strålesenter for kreftbehandling plasseres enten i Tønsberg eller i Skien.

Sykehuset Telemark, hovudinngang

Sykehusdirektør Bess Frøyshov er klinkende klar på at et nytt kreftsenter bør legges til Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

En arbeidsgruppe fra Oslo universitetssykehus har i en rapport til Helse Sør-Øst pekt på Tønsberg som det naturlige stedet for plassering, noe som selvsagt møter sterk motstand i Telemark.

– Innbyggerne i Telemark har det laveste forbruket av stråling, fordi det er så lang reisevei i dag. Ved å legge et strålesenter i Tønsberg, vil det fortsatt være over en times reisevei for alle telemarkinger. Faktisk opp i to timer for enkelte, sa sykehusdirektør Bess Frøyshov til NRK mandag denne uka.

  • Hør hele debatten her

Nå får hun også støtte fra stortingspolitikerne i fylket.

– Kampen er ikke tapt

Solveig Sundbø Abrahamsen

Solveig Sundbø Abrahamsen i Høyre mener det er på tide med endringer i norsk helsevesen.

Foto: Roald Marker / NRK

Stortingsrepresentant Geir Bekkevold fra KrF sier telemarksbenken må kjempe for en plassering i Skien. Høyre-kollega på Stortinget Solveig Sundbø Abrahamsen vil kjempe med ham.

– Kampen er ikke tapt. Og vi ønsker en sterkere politisk styring over helseforetakene fra Stortingets side, sier Abrahamsen.

19. mai skal helse- og omsorgskomiteen på Stortinget diskutere om man skal fjerne Helseforetaksmodellen, slik at hvert sykehus og lokale helseforetak får mer ansvar.

– Foretaksmodellen er gått ut på dato, og vi må tenke nytt. Mange av oppgavene kan legges på de lokale helseforetakene, sier Geir Bekkevold.