NRK Meny
Normal

Må hjelpe kvinner med å få ny identitet

SKIEN (NRK): Unge kvinner kommer til Krisesenteret for å slippe og bli tvangsgiftet.

Svein Gjerseth

OPPSUMMERER 2014 PÅ KRISESENTERET I TELEMARK: Daglig leder Svein Gjerseth sier de hadde flere kompliserte saker i 2014.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er ikke bare gifte eller samboende kvinner som kommer til Krisesenteret. Noen unge kvinner oppsøker stedet fordi de kan bli tvangsgiftet. Familien forsøker å overtale dem til å komme hjem igjen så skal alt bli bra.

– Det viser seg gang på gang at det ikke skjer. De kommer tilbake hit, forteller daglig leder Svein Gjerseth ved Krisesenteret i Telemark.

Noen ganger får kvinnene ny identitet og får hjelp til å etablere seg et annet sted i Norge. Der må de leve i skjul. Svein Gjerseth mener det kan være vanskelig i et lite land som Norge.

Flere barn overnatter

Han studerer tallenes tale for 2014. I alt 76 barn og 67 voksne overnatta på senteret i løpet av fjoråret. Det var 1.000 flere overnattinger, og den største økningen i antall overnattinger er blant barn.

– De bor her lenger. Veien videre er ofte vanskeligere å finne, forteller han.

Det var flere barnefamilier som hadde behov for hjelp på Krisesenteret. Mange av kvinnene var utenlandske. Gjerseth forklarer dette med at mannen i forholdet kommer fra en kultur der vold er mer vanlig,

– Når de kommer til et land der det kanskje kan være vanskelig å sosialisere seg, så kan det ende med vold. Fedrene er voldelige overfor barn og kvinner.

 • Internasjonal Ibsenpris

  Den sveitsiske regissøren og komponisten Christoph Marthaler er vinnar av Den internasjonale Ibsenprisen 2018. Prisen på 2,5 millionar kroner blir delt ut av den norske stat, og blir rekna som den største teaterprisen i verda.

 • Avvik ved NOAH Langøya

  Miljødirektoratets revisjon av NOAH Langøya har avdekt fire avvik. Dette er det same selskapet som står bak planane om eit avfallsdeponi i Brevik. Korkje Miljødirektoratet eller administrerande direktør, Carl Hartmann, ser på avvika som alvorlege.

  Langøya
  Foto: NOAH
 • Vis omsyn på tronge vintervegar

  Køyreskulelærar Preben Utzig i Skien lærer elevane sine at det ikkje er nokon vits i å halde på forkøyrsretten, men heller vise omsyn nå som gater og vegar er både tronge og glatte. Utzig får full støtte hjå UP Region Sør.

  Preben Utzig
  Foto: Roald Marker / NRK