NRK Meny
Normal

Må hjelpe kvinner med å få ny identitet

SKIEN (NRK): Unge kvinner kommer til Krisesenteret for å slippe og bli tvangsgiftet.

Svein Gjerseth

OPPSUMMERER 2014 PÅ KRISESENTERET I TELEMARK: Daglig leder Svein Gjerseth sier de hadde flere kompliserte saker i 2014.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er ikke bare gifte eller samboende kvinner som kommer til Krisesenteret. Noen unge kvinner oppsøker stedet fordi de kan bli tvangsgiftet. Familien forsøker å overtale dem til å komme hjem igjen så skal alt bli bra.

– Det viser seg gang på gang at det ikke skjer. De kommer tilbake hit, forteller daglig leder Svein Gjerseth ved Krisesenteret i Telemark.

Noen ganger får kvinnene ny identitet og får hjelp til å etablere seg et annet sted i Norge. Der må de leve i skjul. Svein Gjerseth mener det kan være vanskelig i et lite land som Norge.

Flere barn overnatter

Han studerer tallenes tale for 2014. I alt 76 barn og 67 voksne overnatta på senteret i løpet av fjoråret. Det var 1.000 flere overnattinger, og den største økningen i antall overnattinger er blant barn.

– De bor her lenger. Veien videre er ofte vanskeligere å finne, forteller han.

Det var flere barnefamilier som hadde behov for hjelp på Krisesenteret. Mange av kvinnene var utenlandske. Gjerseth forklarer dette med at mannen i forholdet kommer fra en kultur der vold er mer vanlig,

– Når de kommer til et land der det kanskje kan være vanskelig å sosialisere seg, så kan det ende med vold. Fedrene er voldelige overfor barn og kvinner.

  • Påførte kraniebrudd med hammer

    En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.

  • Scoret 32 mål - linkes til Odd

    Tobias Lauritsen i Pors scoret sitt syvende hattrick i 3-0 seieren borte mot Express i dag. Spissen har scoret 32 mål i årets serie og nå linkes ungutten til Odd, skriver PD.

  • Laster Twitter-innhold
  • Kvalifisering for Notodden

    Notodden gjorde jobben borte mot Byåsen med 0–1 seier, men dessverre for Notodden vant Nest-Sotra borte mot Hønefoss. Dermed ble det 2. plass og kvalifiseringsspill om opprykk for Notodden. I den kampen møter de Raufoss, som kom på 2. plass i sin avdeling.