Hopp til innhold

Ulovlig utslipp kan gjøre fisk tvekjønnet

– Stoffene kan tukle med hormonene til fisken. Da vil ikke fiskene kunne reprodusere seg mer, ifølge Naturvernforbundet.

Fisk i disk

KAN BLI TVEKJØNNET: Fisk som får i seg stoffene som er sluppet ut, kan miste evnen til reproduksjon, mener Naturvernforbundet.

Foto: Scanpix / SCANPIX

I forrige uke fikk fabrikken til selskapet Vistin Pharma i Sannidal problemer med en reaktor. Det førte til utslipp av en ulovlig stor mengde av stoffene metformin og butanol.

Vistin Pharma er et farmasøytisk selskap, som blant annet produserer diabetesmedisin. Ifølge Kragerø Blad Vestmar rant utslippet ut i Kilsfjorden.

Utslippet kan ifølge Per-Erik Schulze fra Naturvernforbundet få store konsekvenser for dyrelivet.

Per-Erik Schulze

Utslippet kan gå utover fisken, mener Per-Erik Schulze.

Foto: Naturvernforbundet

– Fisken kan bli tvekjønnet som følge av dette. Det vil gjøre at de ikke kan reprodusere seg, sier han.

Kan bli anmeldt

Vistin Pharma stenger all produksjon i fem uker. Men Miljødirektoratet, som har ansvar for å følge opp saken, mener selskapet kan bli straffet utover de fem ukene de står stille.

– Når vi avdekker slike alvorlige forhold som dette er her må vi vurdere politianmeldelse, sier Ragnhild Orvik fra Miljødirektoratet.

Hun kan ikke si mye om konsekvensene for utslippet.

– Om fisken blir tvekjønnet kan ikke jeg svare på. Det jeg vet er at stoffet som er sluppet ut er klassifisert som skadelige for skapninger som lever i vann og er lite nedbrytbart i naturen. Vi tror stoffene nå har rent ut i fjorden.

Ragnhild Orvik

Ragnhild Orvik sier Vistin Pharma kan bli anmeldt.

Foto: John Petter Reinertsen / Miljødirektoratet

Kjell-Erik Nordby, leder for Vistin Pharma, sier de akkurat fikk nytt femårssertifikat på reaktoren som var årsaken til utslippet.

– I oktober var det en tredjepart som utførte kontrollen av reaktoren. Det ble gjort til henhold til internasjonale retningslinjer på hvordan man tester slike reaktorer. Vi fikk da et nytt sertifikat, så det kom veldig overraskende på oss at vi fikk dette uhellet så tidlig etterpå, sier Nordby.

– Gjorde alt riktig

Han mener selskapet har gjort alt riktig etter utslippet skjedde.

– Vi stoppet produksjonen med en gang. Vi har underrettet og hatt et møte med Miljødirektoratet om hva vi skal gjøre fremover. Vi har også gitt beskjed til alle kunder, sier Nordby.

Han håper de nå ikke blir anmeldt for uhellet

– Vi hadde ingen forutsetninger for å vite at dette skulle skje, vi har fulgt alle prosedyrer til punkt og prikke. Så jeg håper at direktoratet forstår at vi har gjort det som skulle vært gjort. Så får vi bare ta direktoratet sin konklusjon til etterretning, sier han.