Hopp til innhold

Mener fiskebåt fisket ulovlig

Hobbyfisker mener en snurrevadbåt fisket ulovlig innenfor fjordlinja i Varangerfjorden. Fiskeridirektoratet sier derimot at det ikke er fisket ulovlig, og viser til en annen fjordlinje.

Frysetråler

I følge John Erling INgebrigtsen kan man se Kjelmøya i bakgrunnen, og Bøkfjord fyr til venstre i filmen. Han hevder dette er langt innenfor fjordlinja i Varangerfjorden, og henviser til kartet til Fiskeridirektoratet.

Foto: Privat

Høstmørket hadde så vidt lagt seg i begynnelsen av september, da hobbyfisker John Erling Ingebrigtsen var ute og fisket ved Bøkfjord fyr i Varangerfjorden. Sammen med andre hobbyfiskere ble han overrasket av en norsk snurrevadbåt som kastet not og fisket etter sei – som Ingebrigtsen mener var ulovlig.

– Han var innenfor fjordlinja, der han kastet not, sier Ingebrigtsen som anslår at frysetråleren var over en nautisk mil på innsiden av fredet område.

Han dro derfor opp mobilen og filmet båten, som du kan se lenger ned i saken. Hobbyfiskeren er også medlem i Sør-Varanger Sameforening, og har via foreningen tipset Fiskeridirektoratets regionkontor i både Vadsø og Oslo om saken, men uten å få svar.

Kart Fjordlinjene

Den røde sirkelen viser hvor John Erling Ingebrigtsen filmet frysetråleren. De blå linjene viser Fjordlinja, som Ingebrigtsen har fått fra Fiskeridirektoratet på kart. Regiondirektør Hermod Larsen i Fiskeridirektoratet, hevder fjordlinja strekker seg lenger inn i fjorden, og er her merket med gult.

Ikke noe ulovlig

Regiondirektør Hermod Larsen i Fiskeridirektoratet mener det derimot ikke er fisket ulovlig, da NRK henvender seg til regionkontoret i Vadsø om saken.

– Vi får ofte tips om båter som er på feil side av grensa. Vi har også sjekket dette tipset, som vi fikk inn i september. Når det gjelder not etter sei, skal båtene over 15 meter fiske på yttersiden av fjordlinjen. Ut ifra det vi har funnet ut, har denne aktuelle båten ikke drevet fiske på innsiden av fjordlinja, forteller Larsen.

(Saken fortsetter under videoen)

Created by InfoDispatcher

John Erling Ingebrigtsen filmet frysetråleren da den kastet not etter sei.

Uenige om fjordlinja

Ingebrigtsen er ikke enig i uttalelsen til regionsdirektøren, og viser til videofilmen han filmet ute i Bøkfjord-skjærgården.

– Videoen viser klart hvor han er og fisker. I bakgrunnen ser man kjelmøya, og til venstre i videofilmen ligger Bøkfjord fyr. Jeg syntes ingenting om at en frysetråler kommer inn her i Varangerfjorden og oppfører seg på den måten, sier han.

Fjordlinja Varangerfjorden

John Erling Ingebrigtsen mener regiondirektør Hermod Larsen i Fiskeridirektoratet tar feil om Fjorlinjas geografiske plassering. Kart Ingebrigtsen sitter på fra Fiskeridirektoratet, viser at linja strekkes fra Vadsø til Jarfjorden, og ikke Vads-Bugøyfjord, slik Larsen hevder.

Foto: Fiskeridirektoratet

Fjordlinja ble opprettet i 2005 for å verne om torskefisket i Varangerfjorden. Hermod Larsen i Fiskeridirektoratet avviser imidlertid at videoopptakene beviser at frysetråleren fisker innenfor ulovlig sone.

– Jeg tror vår sporing er bedre enn hans. Han har ingen bevis på noe som helst her, for det første må han sette seg inn i hva en fjordlinje er, og så får han komme konkret ut med det. Jeg kan bare gjenta at vi har sjekket ut det tipset for en stund tilbake, og vi fant ikke noe galt, forteller Larsen

Han viser til at fjordlinja strekker seg fra flyplassen i Vadsø og over fjorden til innløpet av Bugøyfjord.

– Kan ta sin hatt og gå

John Erling Ingebrigtsen mener derimot at det er Hermod Larsen som ikke vet hvor fjordlinja går.

– Han må være helt på bærtur. Fjordlinja strekker seg nemlig fra flyplassen og på skrått over fjorden og til utløpet av Jarfjorden. Jeg sitter her med tegninger fra Fiskeridirektoratet som bekrefter det jeg sier, så hvis Larsen mener dette burde han ta sin hatt å gå, sier Ingebrigtsen.

Frysetråler

John Erling Ingebrigtsen filmet frysetråleren da den kastet not etter sei. I følge han skjer kan man se Kjelmøya i bakgrunnen, og Bøkfjord fyr til venstre i filmen. Han hevder dette er langt innenfor Fjordlinja i Varangerfjorden, og henviser til kartet til Fiskeridirektoratet.

Foto: Privat

Avslått sporingssystem

Han hevder også at snurrevadbåten kjørte uten sporing, ved at båtens AIS-system var avslått. Men disse påstandene har ikke NRK klart å få bekreftet, da det antagelig har gått for lang tid til at fartøyets historikk kan spores.

Ingebrigtsen er også medlem i Sør-Varanger Sameforening, og vil ta saken opp i kommende møte.

– Vi i Sør-Varanger Sameforening syntes ikke noe om dette. Nå som det er satt en linje, må vi forholde oss til det. Loven er helt klar, Innenfor fjordlinja er det fredet. Dette her er jo et stort fartøy som er frysetråler.

NRK har ikke lyktes i å få kommentar fra mannskapet på den norske frysetråleren, eller det norske rederiet som eier den aktuelle tråleren.