NRK Meny
Normal

Slik kommer du deg inn på Hardangervidda på én time

SKINNARBU/MOGEN (NRK): Etter en tur med passasjerbåten «Fjellvåken», befinner du deg med ett langt inne på Hardangervidda. Nå er båten klar for sommersesongen.

Fjellvåken II

UT PÅ TUR: «Fjellvåken» er igjen klar for å frakte turglade inn på Hardangervidda.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Lav vannstand på Møsvatn

Det er rekordlav vannstand på det store vannet Møsvatn i Vinje og Tinn.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Nå skal vi legge båten fra kai, sier skipper Bjørn Gudmund Larsen forventningsfullt.

Han har kjørt båt på denne strekningen mange ganger før, men det er annerledes nå. På grunn av sein snøsmelting i fjellet, er det rekordlav vannstand på Møsvatn til å være denne tida av året, og mye å ta hensyn til.

– Ser du steinene bak deg?

– Ja, jeg vet hvor de er hen, så jeg ser ikke så mye på de, smiler Larsen lurt.

Bjørn Gudmund Larsen

Skipper på Fjellvåken II, Bjørn Gudmund Larsen gleder seg over å være i gang med sommersesongen.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Skipper på «Fjellvåken II», Bjørn Gudmund Larsen, har full kontroll. Med stø hånd manøvrerer han båten «Fjellvåken» ut fra Skinnarbu og tar fatt på turen inn til Mogen.

Gleder seg

Med to nye motorer med til sammen 1 000 hester og en tillatt fart på 20 knop, er reisetiden halvert i forhold til i fjor. Etter én time er de reisende inne på Hardangervidda, Norges største nasjonalpark.

Skipper Larsen gleder seg over å være i gang med sesongen.

– Det er alltid spennende og veldig artig. Du venter og gleder deg i et par måneder i forkant. På høsten gleder du deg til at det er slutt.

Klare for fjelltur

Klare for fjelltur. F.v.: Thor Sverre Gabrielsen, Emil Gabrielsen Stordrange og Stian Iversen. Bak: Stein Iversen.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

På fisketur

Om bord i båten finner vi Thor Sverre Gabrielsen og Stein Iversen fra Kristiansand, som er på vei til Mogen turisthytte for å fiske og gå fotturer sammen med sønnene Emil og Stian.

– Dette er starten på sommerferien. Nå skal guttene lære seg å fiske med hver sin nye fluestang, så nå skal vi øve, sier sørlendingene mens de nyter båtturen.

– Dette er en ny opplevelse for oss. Vi kjørte fra Kristiansand i 06-tida i dag, og nå kommer vi rett inn på Hardangervidda på én time, så det er jo helt perfekt.

Tror på rekordsommer

I fjor frakta «Fjellvåken» over 7000 passasjerer på Møsvatn. I år er rutene lagt i samarbeid med Telemark bilruter og Tinn billag. Bjørn Gudmund Larsen tror det gjør det lettere for flere å ta denne turen.

Møsvatn

Fjellvåken II frakter forventningsfulle turister over Møsvatn, Telemarks største innsjø.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Jeg forventer en økning på i alle fall 15 prosent i år. Nå kan du faktisk reise fra Oslo klokken 07.00 om morgenen og være framme på Hardangervidda klokken 14.15.

– Det er hyggelig å se folk gå av forventningsfulle av båten. Når de kommer tilbake, hører jeg mange fine historier. Det er mange store fisker de ikke fikk med seg, ler skipperen.

Les også: