Telemarks første kvinnelige ambassadør

I helga var Astrid Versto på elgjakt i Vinje. Mandag møtte hun presidenten i Kroatia og ble formelt ansatt som Norges ambassadør i Zagreb.

Astrid Versto og Kolinda Grabar-Kitarović

Kroatias president, Kolinda Grabar-Kitarović, overrekker akkreditivet til Astrid Versto fra Vinje, da Versto på mandag offisielt ble Norges ambassadør i Kroatia.

Foto: Filip Glas

I sin staselige bunad fra Vest-Telemark overrekker hun brevet som både kongen og utenriksministeren har skrevet under på. Det er Kroatias president, Kolinda Grabar-Kitarović, som mottar sendebrevet, eller akkreditivet, som det presist heter.

Mandag ble Astrid Versto fra Vinje Telemarks første kvinnelige ambassadør.

– Ærefullt oppdrag

Astrid Versto og Kolinda Grabar-Kitarović

Da Versto og Kroatias president hadde den formelle innsettelsen, var det et naturlig valg for Vinje-dama å velge Vest-Telemark-bunaden.

Foto: Filip Glas

Det er et år siden Verso søkte på stillingen, og hun har allerede vært i Kroatia i en måneds tid. Men det var først på mandag at den formelle seremonien fant sted. På telefon fra hovedstaden i Kroatia forteller hun om alt det hun gleder seg til ved å være Norges representant i Kroatia.

– Det er en ære, og jeg gleder meg veldig til å lære mer om dette landet og denne regionen, sier hun.

På ambassaden skal hun jobbe sammen med tre andre nordmenn og seks kroater. Versto innrømmer at det er en fordel at de har så mange flinke lokale ansatte, for hun har ikke lært seg språket. Enda.

– Jeg har gått litt på kurs, men jeg vil jo jobbe for å lære meg det, sier hun.

– Heldigvis snakker alle engelsk her.

Målet hennes er at staben på ambassaden sammen skal jobbe best mulig for norske interesser i Kroatia, som blant annet i næringsliv, kultur, og det som er viktig for norske verdier. I tillegg gleder hun seg til å bli en del av kulturen i Kroatia.

– Det er også parlamentsvalg her 8. november, så det blir veldig spennende, jeg er jo veldig opptatt av politikk, sier hun.

Lang fartstid i politikken

Versto har en imponerende CV. Hun er utdannet ved norsk journalisthøgskole, og har blant annet jobbet i NRK, i Dagsrevyen og som leder av politisk avdeling. Derfra gikk hun over til å bli kommunikasjonsdirektør i Norad fra 2000–2004. Senere har hun vært kommunikasjonssjef på slottet.

Hennes første lengre opphold i utlandet var da hun var ministerråd ved ambassaden i Wien fra 2008–2012. Da hun kom tilbake til Norge ble hun kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, og der har hun jobbet frem til hun nå har blitt Norges ambassadør i Zagreb i Kroatia.

Sterke røtter i Telemark

Selv om Versto er ambisiøs og elsker å reise, har hun samtidig en stor forkjærlighet til barndomshjemmet i Vinje. Sammen med søsteren sin, eier hun gården som de vokste opp på. I tillegg har hun en hytte på Rauland.

Mange vil kanskje si at Vest-Telemark, bunad og elgjakt er noe av det mest «norske» som finnes, og det er Versto utvilsomt stolt av.

– Det vi kan være stolte av i Norge er blant annet de lange tradisjonene med demokrati, retter, rettssamfunnet, og de gode, norske tradisjonene og verdiene, avslutter Versto.