Stengte dører for dem under 20

«Park bar og nattklubb» i Porsgrunn har i flere år vært det eneste store utestedet i Grenland med 18-årsgrense. Nå har også de stengt dørene for alle under 20 år.

Daria Karlsen og Camilla Kjørholt

Daria Karlsen og Camilla Kjørholt dro ofte på Park i helgene. Nå er dørene stengt for alle som ikke har fylt 20 år.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

Daria Karlsen og Camilla Kjørholt tilbrakte ofte helgene på byen etter at de fylte 18 år. «Park» ble for dem et samlingspunk hvor de kunne ha det gøy sammen med venner. 19-åringene synes det er dumt de ikke lenger har denne muligheten.

– Det er kjipt å bli tatt fra muligheten til å reise ut, sier Kjørholt.

Sviktende marked
Odd-Egil Magnussen

Daglig leder på Park, Odd-Egil Magnussen har nå hevet aldersgrensen på utestedet til 20 år.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Daglig leder på Park, Odd-Egil Magnussen sier at han forstår frustrasjonen til ungdommen, men at de valgte å heve aldersgrensen fordi det ikke kom nok folk, og at de som kom ikke la igjen nok penger.

– Markedet svikta gradvis. Når vi kom på nyåret var det ikke lenger det samme, forteller Magnussen.

Uønskede situasjoner

Politistasjonssjef i Grenland, Dag Rune Omland forstår at de under 20 også har lyst til å reise ut i helgene. Likevel er Omland skeptisk til utesteder med lav aldersgrense.

– Vi har sett over tid at på utestedene i Grenland med 18-årsgrense, får vi en oppblomstring av kriminalitet og uønskede situasjoner, sier Omland.

Må ha hjemmefest

Dag Rune Omland

Dag Rune Omland har opplevd flere uønskede situasjoner på utesteder med 18-årsgrense.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

Nå må Karlsen og Kjørholt håpe på at noen skal arrangere en hjemmefest, men forteller at det sjeldent blir arrangert. Grunnen er at det ofte blir store alkoholinntak som fort kan ende med både vold og ødeleggelser. De sier også at politiet ofte ikke blir innblandet på disse festene.

Politiet er klar over at det finnes store mørketall når det kommer til kriminalitet på hjemmefester, men at de har bedre erfaringer med hjemmefester enn med 18-årsgrense på byen.

– På hjemmefester er det generelt sett flere som kjenner hverandre så det er bedre sosial kontroll, i tillegg er det ikke på langt nær så store folkemengder, forteller Omdal.

Daria Karlsen og Camilla Kjørholt

Daria Karlsen og Camilla Kjørholt kikker inn på Park, hvor de ikke lenger kommer inn.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK