Hopp til innhold

Sosiale medier gjør ID-tyveri lettere

BAMBLE (NRK): Identitetstyveri er et økende problem i dagens samfunn. Vi eksponerer oss selv stadig mer gjennom sosiale medier, og dette utnytter identitetstyvene.

Helene Sjøberg

MELDING FRA FREMMEDE: Helene Sjøberg har mottatt flere meldinger på ulike sosiale medier fra fremmede som forteller at hun blir misbrukt på nettet.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

Helene Sjøberg legger daglig ut bilder av seg selv på sosiale medier. Selv hadde hun aldri tenkt på at noen kunne komme til å misbruke dette.

Melding

En melding hun mottok om identitetstyveri.

Foto: Skjermdump

For noen måneder siden fikk hun den første meldingen – noen hadde stjålet og misbrukt både bilder og navnet hennes. Blant annet var det opprettet en profil på dating-appen «Tinder».

Redd folk skal tro det er henne

Den første meldingen ble bare starten på et lite mareritt. I ukene etter mottok hun flere advarsler fra vilt fremmede om at hun ble misbrukt på nettet. Hun forteller at personen som utgir seg for å være henne sender svært ubehagelige meldinger, og hun er redd for at folk skal tro at dette faktisk er henne.

– Jeg føler meg krenket. Det er ikke noe kult å vite at noen tror at det er jeg som sender disse videoene og meldingene, forteller hun.

En talsperson fra dating-appen «Tinder» sier de ser alvorlig på identitetstyveri som foregår på deres tjenester, og at de bruker mye ressurser for å forhindre det.

Mobil - identitetstyveri

Samtalen mellom en mann og personen som utgir seg for å være Helene Sjøberg. Samtalene er lange og Sjøberg forteller om mange ubehagelige meldinger fra det som liksom skal være henne.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

Skjer med mange

Sjøberg er langt ifra den eneste som har opplevd liknende. En undersøkelse gjort av Norsk senter for informasjonssikring i 2016 viser at omtrent 4,2 prosent av den norske befolkningen over 18 år har opplevd å få identiteten sin stjålet de siste to årene. Dette tilsvarer rundt 170.000 nordmenn.

Identitetstyveri finnes i mange former og undersøkelsen tar for seg alt fra stjeling av personnummer til bruken av en annens Facebook-konto.

Ole Anders Ulsrud

Ole Anders Ulsrud forteller om et økende problem.

Foto: Maria Nyheim / NorSIS

– Det blir et større og større problem, og det har nok mye med internett å gjøre, sier rådgiver Ole Anders Ulsrud i Norsk senter for informasjonssikring.

Han forteller at det i mange tilfeller ikke er særlig vanskelig å utgi seg for å være en annen. Mye av grunnen til det tror er bruken av sosiale medier. Måten vi bruker disse på gjør det lettere å hente informasjon om andre.

Viktig å anmelde

Skule Worpvik

Skule Worpvik sier politiet ser alvorlig på ID-tyveri.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Både politiet og Norsk senter for informasjonssikring ser alvorlig på identitetstyveri. Politiinspektør Skule Worpvik i Sør-Øst politidistrikt, sier at det er viktig å anmelde hvis man føler seg krenket.

Selv om ikke alle saker blir etterforsket mener han det er viktig å anmelde for å sikre bevis, og for å gi politiet mer kunnskap.

Også Ulsrud sier det er viktig å gå til anmeldelse. Han mener også det er viktig å kontakte slettmeg.no for å ta tilbake kontrollen over informasjonen som ligger ute om deg på nettet.

  • Les også:

– Mer sårbare for ID-tyveri

Ditt bilde kan havne i en datingreklame uten at du aner det