NRK Meny
Normal

Sosiale medier gjør ID-tyveri lettere

BAMBLE (NRK): Identitetstyveri er et økende problem i dagens samfunn. Vi eksponerer oss selv stadig mer gjennom sosiale medier, og dette utnytter identitetstyvene.

Helene Sjøberg

MELDING FRA FREMMEDE: Helene Sjøberg har mottatt flere meldinger på ulike sosiale medier fra fremmede som forteller at hun blir misbrukt på nettet.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

Helene Sjøberg legger daglig ut bilder av seg selv på sosiale medier. Selv hadde hun aldri tenkt på at noen kunne komme til å misbruke dette.

Melding

En melding hun mottok om identitetstyveri.

Foto: Skjermdump

For noen måneder siden fikk hun den første meldingen – noen hadde stjålet og misbrukt både bilder og navnet hennes. Blant annet var det opprettet en profil på dating-appen «Tinder».

Redd folk skal tro det er henne

Den første meldingen ble bare starten på et lite mareritt. I ukene etter mottok hun flere advarsler fra vilt fremmede om at hun ble misbrukt på nettet. Hun forteller at personen som utgir seg for å være henne sender svært ubehagelige meldinger, og hun er redd for at folk skal tro at dette faktisk er henne.

– Jeg føler meg krenket. Det er ikke noe kult å vite at noen tror at det er jeg som sender disse videoene og meldingene, forteller hun.

En talsperson fra dating-appen «Tinder» sier de ser alvorlig på identitetstyveri som foregår på deres tjenester, og at de bruker mye ressurser for å forhindre det.

Mobil - identitetstyveri

Samtalen mellom en mann og personen som utgir seg for å være Helene Sjøberg. Samtalene er lange og Sjøberg forteller om mange ubehagelige meldinger fra det som liksom skal være henne.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

Skjer med mange

Sjøberg er langt ifra den eneste som har opplevd liknende. En undersøkelse gjort av Norsk senter for informasjonssikring i 2016 viser at omtrent 4,2 prosent av den norske befolkningen over 18 år har opplevd å få identiteten sin stjålet de siste to årene. Dette tilsvarer rundt 170.000 nordmenn.

Identitetstyveri finnes i mange former og undersøkelsen tar for seg alt fra stjeling av personnummer til bruken av en annens Facebook-konto.

Ole Anders Ulsrud

Ole Anders Ulsrud forteller om et økende problem.

Foto: Maria Nyheim / NorSIS

– Det blir et større og større problem, og det har nok mye med internett å gjøre, sier rådgiver Ole Anders Ulsrud i Norsk senter for informasjonssikring.

Han forteller at det i mange tilfeller ikke er særlig vanskelig å utgi seg for å være en annen. Mye av grunnen til det tror er bruken av sosiale medier. Måten vi bruker disse på gjør det lettere å hente informasjon om andre.

Viktig å anmelde

Skule Worpvik

Skule Worpvik sier politiet ser alvorlig på ID-tyveri.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Både politiet og Norsk senter for informasjonssikring ser alvorlig på identitetstyveri. Politiinspektør Skule Worpvik i Sør-Øst politidistrikt, sier at det er viktig å anmelde hvis man føler seg krenket.

Selv om ikke alle saker blir etterforsket mener han det er viktig å anmelde for å sikre bevis, og for å gi politiet mer kunnskap.

Også Ulsrud sier det er viktig å gå til anmeldelse. Han mener også det er viktig å kontakte slettmeg.no for å ta tilbake kontrollen over informasjonen som ligger ute om deg på nettet.

 • Les også:

– Mer sårbare for ID-tyveri

Ditt bilde kan havne i en datingreklame uten at du aner det

 • Debuterer på landslaget

  15 år gamle Håkon Bråthen fra Skien debuterer på Norges U16-lag i ishockey. Landslaget skal spille mot Frankrike, Latvia og Danmark i Skien denne uka, skriver TA.

 • Havnet i elva etter utforkjøring

  En varebil kjørte av veien ved Grova i Drangedal like før 18.00 tirsdag kveld. Bilen havnet på taket i ei elv. Det var to personer i bilen. Begge ble kjørt til akuttmottaket ved Sykehuset Telemark med ukjent skadeomfang, den ene i luftambulanse.

 • Powerhouse på vent

  Powerhouse-bygginga i Porsgrunn er utsett, skriv Varden. Bygginga av det elleve etasjar høge kontorbygget ved Frednesbrua skulle etter planen stå ferdig fyrste kvartal 2019. Nå blir det truleg forsinka med fleire månadar.

  Powerhouse i Porsgrunn
  Foto: R8
 • Dyrare søppel neste år

  Søppeldunken blir dyrare for nesten alle i Grenland frå nyttår. Den største auken kjem i Porsgrunn, skriv Varden. Anne Berit Steinseth i Grenland Renovasjon seier at det er kommunane som fastset prisane, og at dei vil variere frå år til år.

  Søppel, søppeldunker i Karasjok
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK