Gunvald Åsegård er så å si synonymt med småmat, og småmat er noe alle hallingdøler har i magen. Til hallingbunaden hører det med en flekk småmat sammen søljer og belter.
Gunvald har vært kokk på Hallingdal Sjukestugu, men nå driver han eget cateringfirma og lager mat på gamle Torpomoen HV-skole.
Småmat
Denne oppskriften gir ca 5 liter suppe og passer til 7-8 personer.
Kok kraft på 1,2 kg rent kjøtt, gjerne bankekjøtt, en bit spekeskinke og en bit fenalår. Gunvald bruker gjerne spekeknoker. Det er smaken av disse tre kjøttslagene som gir småmaten særpreg.
For å få småmat med klar kraft, må du koke grønnsakene hver for seg.
2 liter poteter i terninger
5 dl gulrøtter
3 dl kokte gule erter.
Terningene på kjøtt og grønnsaker skal være ca 8-10mm.
Når alt er kokt ferdig, blander du alt i krafta. Til småmat er det påkrevd å spise lefseklining!! Dette er folkemusikkmat og hallingmat på sitt beste.