Hopp til innhold

Slik fyrer du opp et bål

Se for deg at du er på skogstur, i sekken har du pølser, et ostesmørbrød eller kanskje flesk du gleder deg til å steke på bålet. Og så vil ikke bålet ta fyr. Det vil Olav Langåsdalen gjøre noe med.

Olav Langåsdalen viser hvordan man skal fyre bål

VERN MOT VIND OG FUKT: Det å verne den varmen du har mot vind og fukt er det beste tipset forfatter Olav Langåsdalen kan gi, for å få fyr på bålet.

Foto: Stine Solbakken / AT Skog

Et dårlig bål, eller kanskje et bål man ikke får fyr på i det hele tatt kan ødelegge en fin turopplevelse. Forfatter, skogeier og bonde Olav Langåsdalen har skrevet en bok for å forhindre nettopp dette.

– Boka ble til fordi jeg så at veldig mange kunne veldig lite om praktisk bålfyring og ved. Så jeg skrev denne boka for folk som bruker naturen.

Olav Langåsdalen

Forfatter, bonde og skogeier, Olav Langåsdalen vil lære folk det praktiske rundt bålfyring slik at de tar i bruk naturen.

Foto: Stine Solbakken / AT Skog

Det var organisasjonen AT skog som Langåsdalen selv er medlem av, som omtalte boka først.

Boka han nå har gitt ut heter «Den praktiske lille bålboka», og han beskriver boka som en enkel liten bok om den viktigste hendelsen i menneskets historie; Å kunne lage ild.

Vil få folk ut i naturen

Langåsdalen mener alle som bruker naturen har noe å lære fra boka hans. Hovedbudskapet er å få så mange som mulig til å bli trygge på bålfyring, slik at de tar i bruk naturen.

Olav Langåsdalen

«Den lille praktiske bålboka» er nettopp liten og praktisk, for at den skal kunne tas med på tur, og ikke bli for sær, forteller Langåsdalen.

Foto: Silje Solbakken / AT skog

– Det å bruke naturen er en økologisk og økonomisk ferie som alle kan gjøre. Dersom folk får oppleve de gode samtalene rundt et bål, så får vi flere naturvernere med beina godt planta på bakken, sier forfatteren.

Ta vare på den varmen du har

Det viktigste tipset forfatteren kan komme med, er å ta vare på den varmen du har under oppfyring.

– Du må ta vare på den lille varmen som du tilfører det du skal sette fyr på. Du må verne den mot fukt og vind. Så må du gjerne ta vare på varmen ved å bruke veden på en sånn måte at den reflekterer varmen mot stedet det skal begynne å brenne, sier Langåsdalen.

Dersom du ikke har tørr, men bare våt ved, bør du bruke gran, sier Langåsdalen.

Bål

– All tørr ved er god ved, forteller Olav Langåsdalen.

Foto: Kamilla Pedersen / NRK

– Gran er desidert best hvis du må fyre med ved som er fuktig. Grana har en sånn spesiell egenskap som gjør at den ikke suger til seg fukt på samme måte som annen ved. Ellers er all tørr ved god ved.

Kunnskapen har gått i arv

Langåsdalen er selv skogeier i Hjartdal, og har lang erfaring med bålfyring. Den kunnskapen han formidler i «Den praktiske lille bålboka» har han fått i arv fra farer.

– Min far var alltid opptatt av å reise lett på tur i skog og fjell, så da måtte vi ta i bruk det vi fant til bålfyring. Så alt jeg har lært har jeg lært av han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark