NRK Meny
Normal

– Familien frykter politimannen har slettet elektroniske spor

Familien til Linn Madelen Bråthen frykter at den siktede politimannen har slettet viktig kommunikasjon mellom han og avdøde.

Vibeke Hein Bæra

Vibeke Hein Bæra, bistandsadvokat, sier familien frykter at den siktede har fjernet viktig elektroniske spor fra pc-en og mobiltelefonen til avdøde.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Den siktede politimannen fra Telemark flyttet inn til avdødes samboer for å ivareta han som venn. Det forteller broren til avdøde, sier Vibeke Hein Bæra, bistandsadvokat til den avdødes familie.

Der fikk han ifølge familien tilgang til mobiltelefonen og pc-en til den døde kvinnen. Nå frykter de at den siktede politimannen slettet viktig kommunikasjon mellom han og avdøde.

Det var lørdag 3. august at kvinnen ble funnet død i Bamble i Telemark. Kvinnen og politimannen var venner og hadde vært på grillfest sammen 2. august. Mannen som jobber som tjenestemann i Telemark politidistrikt, er nå siktet for forsettlige drap på kvinnen. Mannen erkjenner ikke straffskyld.

Les også:

– Familien kjenner en uro for hva den siktede politimannen kan ha gjort i hjemmet i dagene etter at Linn forsvant. De er særlig urolig for hvilken tilgang politimannen fikk til datamaskin og mobiltelefon. Samt hans muligheter til å slette elektroniske spor, som de vet er viktig i oppklaringen av alle typer saker, sier Vibeke Hein Bæra, bistandsadvokat.

Hun forteller videre at familien er kjent med at avdøde Linn Madelen Bråthen og siktede snakket sammen via dataen i form av chat, Skype og Facebook.

– De frykter at siktede kan ha fjernet denne typer logg, sier Hein Bæra.

Vanskelig å slette data

Grenland Data startet i 1999 og leverer mange forskjellige datatjenester. En av de er å finne tilbake tapt data, enten de er slettet av brukere eller datamaskiner som har stoppet å virke. De forteller at om datafiler skal bli helt slettet og ikke mulig å gjenopprette, må harddisken fysisk ødelegges eller bli utsatt for en kraftig elektromagnetisk bølge.

Terje Eriksen, Grenland Data

Terje Eriksen, Grenland Data, sier at med relativt enkel software, vil slettet data bli gjenopprettet

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Skal data slettes for godt, finnes det enkle programmer som overskriver det som skal slettes. Men selv om dataen er skrevet over flere ganger, er det mulig å rekonstruere dataen, sier Terje Eriksen i Grenland Data.

– Chattet mye

Via bistandsadvokaten sier avdødes bror at Linn Madelen Bråthen og den siktede politimannen chattet mye sammen, men at han ikke har funnet igjen disse samtalene.

– Dersom siktede i dagene etter har hatt tilgang til pc-en og mobiltelefonen og bevisst har slettet sporene, er det beklagelig. Nå vet vi at datakyndige er flinke til å finne slettede spor, så får vi håpe at det er tilfelle i denne saken. Det får tiden og etterforskningen vise, sier Vibeke Hein Bæra.

Siktedes advokat Arne Lie sier at han ikke får presentert saken for sin klient fordi han sitter i isolasjon, og har medieforbud, men at han er sikker på at hans klient har tillit til at Vestfoldpolitiet vil finne ut av denne problemstillingen.

Finner tilbake slettet data

Hvis harddisken ikke er totalt slettet, er det stor sjanse for at logger til programmer som Skype og Facebook, er mulig å gjenopprette. Helst burde ikke pc-en vært startet etter data har forsvunnet. De forsvunne datafilene kan bli skrevet over på nytt, og da blir det ekstra vanskelig å gjenopprette filene.

– Vi klarer å gjenopprette filer, hvis de er slettet på normal måte med «Delete» eller «Tøm papirkurven», eller overskrivningen noen ganger. Er det større skader må firmaer som Ibas på Kongsvinger, gjøre jobben. De kan få ut informasjon fra svært ødelagte harddisker, sier Terje Eriksen i Grenland Data.

Gjenoppretting av datafiler kan fort bli en kostbar affære hvis det ikke går å gjenopprette bare med software.

Harddisk

Dette er en harddisk, og her blir dataene lagret. Når en fil slettes på pc-en, slettes ikke selve dataene, men bare pekerene (innholdsfortegnelsen) til dataen. Hvis et dokument eller bilde slettes, så finnes det fortsatt. Det må bare finnes tilbake.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrepet under væpnet aksjon

  En 30 år gammel mann er pågrepet av politiet under en væpnet aksjon. Mannen var i besittelse av en hagle. Hendelen skjedde på Heistad i Porsgrunn.

 • Kjørte i rus uten førerkort

  En 35-åring har blitt satt i arrest mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand uten førerkort. Politiet stoppet personen på Kjørbekk i Skien.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.