NRK Meny
Normal

Slår REC i Norge konkurs

Ledelsen i REC slår datterselskapet Rec Wafer Norway konkurs. Dermed blir selskapet stående igjen med en gjeld på over 800 millioner.

REC Wafer

I juni var det slutt for de resterende 180 arbeiderne ved REC på Herøya i Porsgrunn.

Foto: Tom Andersen / NRK

I en børsmelding tirsdag morgen skriver Rec-konsernet at de har besluttet å stoppe pengeoverføringene til selskapets norske virksomhet, Rec Wafer Norway, skriver e24.

«Rec ASA har besluttet å stoppe finansieringen av Rec Wafer Norway AS. Derfor er det ikke grunnlag for en nedtrapping hvor selskapet møter sine obligasjoner og forpliktelser. Styret i Rec Wafer Norway har derfor besluttet å slå selskapet konkurs», står det i meldingen.»

Det var i 2011 og våren 2012 at produksjonen til selskapet i Glomfjord og på Herøya ble permanent stengt ned, og arbeidet med å avvikle selskapet startet. Den eneste virksomheten REC nå har i Norge, er hovedkontoret i Sandvika.

– Markedet er krevende

I forbindelse med konkursen i datterselskapet, opplyser REC-ledelsen at morselskapet vil kostnadsføre et tap på anslagsvis 400 millioner kroner.

Driftsdirektør John Andersen i REC sier selskapet har jobbet med å realisere verdiene i selskapet siden prosessen med å avvikle virksomheten i Norge begynte.

– Vi har jobbet med å selge utstyr, jobbet med å selge hele eller deler av virksomheten med tanke på videre drift. Vi må erkjenne at markedet for disse produktene er meget krevende med et voldsomt prisfall de siste to årene, og det betyr at interessen for å kjøpe den type anlegg er nokså begrenset, sier Andersen til iMarkedet Xpress.

Dramatiske dager

I april i år ble det klart at REC ikke ville videreføre fabrikkene på Herøya i Porsgrunn. I juni gikk de resterende 180 arbeiderne ut av dørene på fabrikken for aller siste gang. Alle gikk de til arbeidsledighet.

– Når man ser alle de dyktige folkene gå ut så får en vondt i magen. De har ikke noe arbeid å gå til, så det er en veldig trist dag, sa tillitsvalgt for arbeiderne på REC på Herøya, Hans Ødegaard til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

REC på Herøya i Porsgrunn

Solcelleventyret ser nå ut til å ta slutt for godt i Norge.

Foto: NRK

Vil ikke dekke inn gjeld

Tapet i Rec-konsernet kan bli større eller mindre enn dette, avhengig av hvilken pris konkursboet oppnår for sine eiendeler, står det i børsmeldingen.

Ettersom gjelden i det norske selskapet ligger på 1,2 milliarder, er det altså 800 millioner i utestående gjeld som konsernet ikke vil dekke inn.

Allerede i juli skal Rec Wafers gjeldsforpliktelser ha oversteget beregnet verdi på selskapets aktiva med 1,2 milliarder kroner.

Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie sier til E24 at han og mange andre hadde forventet dette grepet.

– Dette gjør at selskapet nå ikke risikerer å gå tom for penger når de skal betale de store lånene som forfaller i 2014, sier Rash-Olsen.

REC har fortsatt 3.200 ansatte i USA og Asia.