Snudde ryggen til Giske

Tidligere REC-ansatte snudde ryggen til næringsminister Trond Giske (Ap) da han møtte opp for å tale i Grenland 1. mai.

Snudde ryggen til Trond Giske.

Om lag 50 tidligere REC-ansatte vendte ryggen til næringsminister Trond Giske i starten på hans tale.

Foto: Tom Andersen / NRK

Klokken 13.00 holdt Trond Giske en tale foran Rådhuset i Porsgrunn. Han fortalte om et møte med de tillitsvalgte ved REC og SIC tidlig tirsdag morgen.

REC-tillitsvalgt Rune Sørensen
Foto: Philip Hofgaard / NRK

REC-tillitsvalgt Rune Sørensen

Disse T-skjortene var på da noen tidligere REC-ansatte snudde ryggen til næringsministeren.

Foto: Philip Hofgaard / NRK
«De fortalte meg om sin fortvilelse og sin utrygghet ved det å miste jobben. Samtidig var vi enige om at vi må jobbe sammen for å hjelpe folk tilbake til jobb, legge grunnlaget for nye lønnsomme bedrifter og skape nye, trygge arbeidsplasser.» Slik startet Giske sin tale.

– Selv om klubbene ikke var med på aksjonen så var vi enige om at de som hadde behov for å markere sin frustrasjon, skulle gjøre det ved begynnelsen av talen. Men deretter skulle vi snu oss og strekke ut hånda for en ny industrivekst i Grenland, fortsatte han. Det førte til applaus blant de oppmøtte på plassen utenfor Rådhuset i Porsgrunn.

– Nedleggelsen skyldes ikke regjeringen

Giske understrekte at nedleggelsen ved REC verken skyldtes de ansattes innsats, eller regjeringen og de offentlige virkemidlene.

Han fortalte at han har hatt flere møter med ordfører Øystein Beyer i Porsgrunn og ordfører Hedda Foss Five i Skien den siste uken, der de har diskutert hva som kan gjøres for å skape nye arbeidsplasser.

Hør utdrag av Trond Giskes 1. maitale her: – Dere har vår støtte

«Vi snur ryggen til regjeringen»

Det var tirsdag forrige uke at REC på Herøya i Porsgrunn la ned all produksjon, og rundt 500 ansatte mistet jobben. Dermed var det også slutt for SIC som hadde REC som eneste kunde. Der mistet i underkant av 100 jobben.

Morten Høiback er en av de mange som nylig mistet jobben i REC. Det var han og kona Nora som startet facebooksiden som oppfordret alle i Grenland til å snu ryggen til Trond Giske 1. mai.

– Vi føler at Giske og regjeringen har snudd ryggen til oss. Derfor snur vi ryggen til ham 1. mai, sa Nora til NRK.no mandag.

De er misfornøyde med næringspolitikken som føres av regjeringen, og mener at det norske Oljefondets penger må investeres i norsk industri, og ikke i Kina.

Sammen med REC-tillitsvalgt Rune Sørensen trykket de opp grønne T-skjorter med teksten «Vi snur ryggen til regjeringen».

Trond Giske i 1. mai-tog i Porsgrunn.

Næringsministeren gikk i 1. mai-toget i Porsgrunn.

Foto: Tom Andersen / NRK