Normal

Rottejomfruen avduket

20. mars er det Ibsens fødselsdag og det er 100 år siden han døde. Det markeres på mange vis, blant annet med avduking av en stor skulptur av Rottejomfruen.

 

Rottejomfruen Marit Benthe Norheim
Foto: Solfrid Leirgul Øverbø MMS-foto / NRK

Dersom du har lest Henrik Ibsen så kjenner du Rottejomfruen. Om ikke så kan vi røpe at han skrev om henne i skuespillet om Lille Eyolf.

Skremmende og lokkende

Den skremmende og lokkende kvinneskikkelsen opptrer altså i stykket Ibsen skrev i 1894.

Det er kunstner Marit Benthe Norheim som er kunstneren bak den sju meter høye skulpturen som står på Bakkestranda i Skien. Med seg har hun fått barn fra Skien som har laget øyne i keramikk som pryder skulpturen.

Avdukingen ble altså gjort på 100 års dagen for Ibsens død. Og når noe så stort skal avdukes, ja så må det store saker til. Det ble nemlig brukt et helikopter under avdukingen.

Dette er litt av handlingen

På nettsidene til Støpeskien, et nettsted som forteller historien om Henrik Ibsen, finner vi følgende om handlingen i stykket Lille Eyolf:

Rottejomfruen laget av Marit Benthe Norheim
Foto: Solfrid Leirgul Øverbø MMS-foto / NRK

Familien Allmers bor ved en liten by i nærheten en fjord. Familien består av mor og far og en ni år gammel gutt som er delvis lam, lille Eyolf. At Eyolf er lam skyldes at han som liten falt ned fra stellebordet. Faren skulle se etter han, men Rita, moren til Eyolf lokket og lurte faren med seg inn på sideværelset for å få litt tid med han alene. Faren klarer aldri å tilgi seg selv og blir veldig opptatt med arbeidet sitt. Rita er fra seg av fortvilelse og lengter etter mannen sin slik han var før ulykken. Foreldrene til lille Eyolf har det ikke noe godt sammen etter ulykken. Eyolf vokser til og klarer på et vis å leve med skaden, men han har hele tiden drømmer og lengsler om å kunne leke og gjøre det som andre barn gjør; lekesloss, svømme, skyte med pil og bue og kanskje til og med bli soldat engang.

En gammel kone kommer til huset for å spørre om de har ”noe som nager og gnager i huset”. Det er Rottejomfruen. Eyolf skjønner med engang at det er henne. Rottejomfruen lokker rottene med seg ut på fjorden hvor de drukner.