NRK Meny
Normal

En travel dag for Telemark Røde Kors

Røde Kors måtte langfredag rykke ut for å hente flere skigåere som ikke klarte å snu i tide i godværet.

Telemark Røde Kors på plass på Lifjell.

STOR UTFART: Stian Michelsen ved Telemark Røde Kors forteller om masse folk i terrenget over hele fylket. – Det er bra at folk er ute i naturen i stedet for å sitte inne, syns han. (bildet: Røde Kors på plass på Lifjell langfredag)

Foto: Telemark Røde Kors

Meteorologene varsler fine forhold for langtur også på påskeaften, og det får vaktleder Lars Molstad på Røde Kors' informasjonssentral til å komme med en føre var-melding.

– Vi vil oppfordre folk til å tenke på at kreftene skal vare hele veien hjem. Det er ingen skam å snu, sier Molstad. – Ta med dere noe å sitte på, en appelsin og matpakke og bruk heller litt tid i solveggen framfor å gå mil etter mil innover fjellet, foreslår han.

Silkeføret på formiddagen varer ikke når sola står på hele dagen, påpeker Molstad. Da kan hjemturen bli tyngre enn man trodde.

30 skader i Telemark

Telemark Røde Kors er blant lokalforeningene som har hatt nok å gjøre i dag.

– Folk har gått litt for langt enn det de har vært klare for, sier Stian Michelsen ved informasjonssentralen i Telemark. Fredag rykket de ut fire ganger for å hente folk som hadde gått for langt, både på Notodden og Lifjell.

Men det er småskader som har gjort dagen ekstra travel for de frivillige.

– Påska i fjor var roligere. 2010 er det året vi kan sammenlikne oss med i år, i alle fall så langt, sier Michelsen.

Telemark Røde Kors har nemlig hjulpet 30 personer med skader langfredag.

– Det er folk som har skadet seg på tur i terrenget, eller i skianleggene i fylket.

Flere skader i år enn i fjor

Så langt i påsken har Røde Kors behandlet 362 skader over hele landet, mot 191 på samme tid i fjor.

Molstad tror det skyldes at påsken er tidligere på året i år, samt gode snøforhold. De fleste av skadene er små, som gnagsår, småsår, forstuinger og skader i skulderen.

Det samme gjelder dagens skader i Telemark.

– Vi har heldigvis vært skånet for de alvorlige skadene og ulykkene, sier Michelsen.

 • Hund som beit treåring blir avliva

  Eigarane av hunden som beit ein treåring i Skien har fått førehandsvarsel om at hunden blir avliva. Politiadvokat Christian Ytterbø i Sør-Øst politidistrikt seier til TA at vilkåra i paragraf 18 i hundelova for å fatte vedtak om avliving er oppfylt.

  Ulvehund
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Kan bli overkøyrt av staten

  Fylkesordførar Sven Tore Løkslid (Ap) er redd Vestfold og Telemark kan bli overkøyrt av staten dersom dei ikkje blir einige på det felles fylkestingsmøte i Tønsberg i dag. Også Gunn Marit Helgesen (H) meiner fylka har mest å vinne på å bli samde.

  Sven Tore Løkslid
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Vinje-senteret får pengar

  Nynorsk kultursentrum gler seg over pengar til innhald i Vinje-senteret for dikting og journalistikk. – Det er eit nytt stort steg for oss, seier Ottar Grepstad i Nynorsk kultursentrum etter at Stortinget no løyver 1,6 millionar til Vinje-senteret.

 • Erkjenner straffskuld for likskjending

  Dottera til Kari Grønnestad, som blei drepen i 2015, erkjenner straffskuld for likskjending. Kvinna har tidlegare vore siktet for drapet på mora. I august i år blei dottera og sambuaren tiltalt for likskjending, skriv TA.

  Søk etter død kvinne i Skienselva
  Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK