– Det var ingen krangel

KRAGERØ (NRK): Driveren av Campino pizza, der avdøde Else Margrethe Brynemo og den siktede 35 åringen spiste, sier det er vanskelig å forstå det som har skjedd.

Achour Babana

Driveren av Campino pizza, Achour Babana, sier Else Margrethe Brynemo og to beboere fra omsorgsboligen spiste hamburger på bordet i bakgrunnen like før Brynemo ble funnet død.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Brynemo var ute med to beboere fra en omsorgsbolig for psykisk utviklingshemmede som ligger bare noen hundre meter unna pizzarestauranten. Midt mellom restauranten og omsorgsboligen ble Else Margrethe Brynemo senere funnet hardt skadet på fortauet.

Det var ingen krangel. De oppførte seg som vanlige kunder. Han fikk et lite anfall, og hylte og skrek litt. Dermed pakket de sakene sine og dro. Men det var ingen krangel, absolutt ikke, sier Achour Babana.

Han har flere ganger møtt avdøde og beboeren som nå er siktet.

– De pleier å spise her på lørdager, sier Babana

Les også:

Venter på obduksjonsrapport

Da den 35 år gamle mannen kom tilbake på omsorgsboligen, skal han ha meldt fra om at kvinnen var blitt syk, mens de var på tur.

Politiet har siktet den 35 år gamle mannen for kroppskrenkelse.

Ingrid Øygarden, politiadvokat

Etterforskningsleder hos politiet Ingrid Øygarden.

Foto: Øystein Økter / NRK

– Det betyr at vi har grunn til mistanke om voldsutøvelse. Vi har vitnebeskrivelser som beskriver et slag, eller en armbevegelse mot den avdøde kvinnen. Dette har truffet henne. Utover det så kjenner vi ikke til hverken dødsårsak eller om hendelsen har sammenheng med dødsfallet, sier etterforskningsleder Ingrid Øygarden hos politiet.

Mannens forsvarer, Bjørn Nærum, sier at de nå venter på å få kartlagt hendelsesforløpet gjennom vitneforklaringer og obduksjonsrapporten. Det er også et viktig å få avklart om den siktede mannen er tilregnelig.

– Han er siktet for en kroppskrenkelse, som er den mildeste formen for vold man kan bli siktet for. Så det er et langt sprang fra den siktelsen og fram til en siktelse for selve dødsfallet, sier Nærum.

– Mange spørsmål

Ordfører i Kragerø Jone Blikra var mandag ettermiddag på stedet der kvinnen ble funnet død. Mange har lagt ned blomster og tent lys i krysset på Kalstad.

– Jeg får veldig mange spørsmål. Folk lurer på hva som har skjedd. Mange har reagert på dette. Det er spesielt når en kvinne mister livet mens hun er på jobb i tjeneste for andre, sier Blikra.

Jone Blikra

Ordfører i Kragerø Jone Blikra var på stedet der Else Margrethe Brynemo ble funnet død lørdag kveld.

– Det er ingenting som tyder på at opplegget vårt, eller tjenesten har vært kritikkverdig, men vi tar det på alvor, sier ordføreren.

Kragerø kommune fikk tidligere denne måneden kritikk av fylkeslegen i Telemark som mener helsetilbudet til personer med utviklingshemming ikke er godt nok. Fylkeslege Steinar Aase oppsummerte at det i hovedsak dreide seg om for liten tid og ressurser til denne pasientgruppen.

Inger Lysa

Inger Lysa er rådmann i Kragerø. Hun sier det var en forsvarlig bemanning på jobb i omsorgsboligen lørdag kveld.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Vi har ikke noen grunn til å si at det er noen sammenheng mellom funnene i rapporten fra fylkesmannen (fylkeslegen) og det som skjedde på lørdag, sier rådmann Inger Lysa.

– Det var en forsvarlig, god, kjent bemanning på jobb lørdag kveld. Og som politiet tidligere har sagt. Personen som er siktet har ingen historie med vold, sier Lysa.