Hopp til innhold

Kragerø kommune refses i rapport: – Hendelsene har tidvis vært svært alvorlige

KRAGERØ/OSLO (NRK): Fylkesmannen avdekket nylig fem lovbrudd i kommunens tilbud til psykisk utviklingshemmede. Rådmannen mener det er for tidlig å si om avvikene har sammenheng med at en omsorgsarbeider døde på lørdag.

Politistasjonssjef Øystein Skottmyr opplyser at politiet ennå ikke har avhørt den utviklingshemmede mannen som er mistenkt etter at en kvinne som jobbet på institusjonen hvor mannen bodde, ble funnet med alvorlige skader og døde lørdag.

Politistasjonssjef Øystein Skottmyr orienterer om omstendighetene rundt dødsfallet i Kragerø.

Det var 59 år gamle Else Margrethe Brynemo som ble funnet forslått og senere erklært død i Kragerø lørdag kveld.

Kvinnen arbeidet ved en omsorgsbolig for psykisk utviklingshemmede, og var ute og gikk tur med en 35 år gammel beboer da det skal ha oppstått en krangel. Ytterligere informasjon om hendelsesforløpet er ikke kjent.

Fem lovbrudd

En fersk tilsynsrapport fra Fylkesmannen konkluderte tidligere denne måneden med at helsetilbudet for personer med utviklingshemming i Kragerø ikke er godt nok.

Tilsynet avdekket fem avvik (se faktaboks).

I rapporten, som er basert på intervjuer med 16 personer ved virksomheten, én bruker og to sett pårørende, heter det blant annet at «[t]ilsynslaget fant at det var rutiner for å vente 30 minutter for å sjekke en bruker etter utagering».

– Hendelsene med utagering har tidvis vært svært alvorlige, og tilsynslaget mener at det med en slik praksis er fare for at bruker kan skade seg alvorlig uten at dette blir oppdaget i tide, heter det i rapporten.

Videre har personalet gitt uttrykk for at enkelte brukere «går for lut og kaldt vann».

– Personalet gir tydelig uttrykk for at de brukerne som har minst behov for tjenester blir sittende alene fordi begrensede ressurser må benyttes på de brukerne med størst behov, står det i rapporten.

Kan ikke si noe om sammenheng

Rådmann i Kragerø, Inger Lysa, sier de ser alvorlig på avvikene, men at det for tidlig å si noe om en eventuell sammenheng mellom dem og dødsfallet.

– Det vil være meningsløst å spekulere på nå. Hendelsen er fersk og etterforskes fortsatt. Om det er en sammenheng, tror jeg ikke det er mulig å si noe om nå, sier Lysa til NRK.

– Hvor forsvarlig er tilbudet i Kragerø?

– Jeg mener det er forsvarlig. Når det er sagt, kan alle våre tilbud og tjenester helt sikkert bli bedre. Det jobber vi mot hele tida, sier Lysa.

– Ingen fare for ansatte

Hun mener det er «sammensatte årsaker» til at så mange avvik er blitt avdekket i kommunen.

– Det viktige er at de faktisk er blitt avdekket, sier Lysa, og avviser at de har utgjort noen fare for de ansatte.

– Nei. Men det vil også være til fordel for dem, når vi retter opp avvikene, sier hun.

Ifølge Lysa har Kragerø kommune frist til november med å rette opp avvikene.

Den psykisk utviklingshemmede mannen er ikke formelt pågrepet. Han er fortsatt i omsorgsboligen, og det er foreløpig ikke klart om han er strafferettslig tilregnelig.

Den døde kvinnen skal sendes til obduksjon på Rikshospitalet over helga, melder NTB.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ