NRK Meny
Normal

Prest: – Bunader på konfirmasjonsbildet skaper press

SKIEN (NRK): Diskusjonen går om det er riktig at konfirmantene får ha på seg bunad på konfirmasjonsbildene. – Bunad bidrar til press, sier prest.

Konfirmasjonsbilder i TA

BUNAD ELLER KAPPE: Konfirmasjonsbildene i fylkesavisa TA denne våren viser at det er stor forskjell på bildepraksisen i kirkene. I Siljan kirke bruker de ikke lenger hvite kapper, mens Gjerpen gjør det motsatte.

Foto: Faksimile TA

Stolte ungdommer står rakrygget på rekke og rad i kirken. De har pyntet seg for å ta bildet som går inn i historiebøkene; Konfirmasjonsbildet.

Konfirmasjon

Konfirmanter i hvite kapper er et vanlig syn, men flere kirker godtar nå at man kan legge vekk kappene.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Andrea Weka sitt konfirmasjonsbilete

Hvite kapper i kirka er ikke et hinder for å ta kreative konfirmasjonsbilder. Andrea Wekas bilde på Slogen på Sunnmøre fikk stor oppmerksomhet.

Foto: Fotograf MA

Guttene har på seg konfirmasjonsdressen. Jentene er ikledd bunaden – kanskje for aller første gang. Men ofte blir både bunad og dress gjemt under hvite kapper.

– Vi lar konfirmantene ha på kappe, og det gjør vi helt bevisst. Kappene kom på 50-tallet, og var et symbol på at alle skulle være likeverdige. Det er ikke noe mindre press i dag, derfor har vi holdt på tradisjonen, sier diagon i Sauherad og Nes sogn Ivar Solbu.

Telefonstorm fra foreldre

Solbu har i år sitt 40. kull med konfirmanter, og forteller at det er et bevisst valg å fortsette med hvite kapper på gruppebildene.

– En gang for 15 år siden lot vi et konfirmantkull ta bilde uten kappe. Vi fikk da flere henvendelser fra foreldre som skulle ha konfirmanter senere, og følte et stort press. De var bekymret for om deres barn kunne stå konfirmant, fordi de ikke hadde råd til bunad.

En ringerunde NRK har tatt til flere kirker i Telemark viser at det er stor forskjell på bildepraksisen. Flere godtar bunader, mens andre tviholder på kappene. I Siljan kirke valgte de bort kappene i år.

– Alle jentene hadde bunad i år, derfor ble det sånn. Hvis noen hadde glemt at vi skulle ta bilde, og kommet i joggedress, hadde vi selvfølgelig brukt kapper. Vi ønsker ikke at noen skal føle seg presset til å kjøpe bunad, sier sogneprest Agathe Bergem-Tinnan til NRK.

Øystein Aronsen

Prest Øystein Aronsen i Gjerpen kirke i Skien sier de bruker kapper fordi det er en lang tradisjon.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Finere med bunad?

Argumentene for bunadbruken på bilder varierer fra at konfirmantene benytter anledningen til å ta på finstasen, at det er finere med bunad, at mange har en bunad de har arvet, men også at det ofte er et ønske fra foreldrene.

Også i Gjerpen kirke i Skien holder de på tradisjonen med kappe på bilder, sier sogneprest Øystein Aronsen:

– Vi har valgt å ha hvite kapper fordi det er tradisjon. Vi har aldri seriøst vurdert å ta av konfirmantkappene på bildene. Den hvite kappa er symbolsk, og peker på en teologisk linje helt fra dåpen av, hvor man døpes i hvit kjole.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK