Hopp til innhold

Så mye koster konfirmasjonen

At det kan være en dyr affære å feire konfirmasjon er kanskje ikke noen nyhet, men hvor mye penger bruker vi egentlig på en slik feiring?

Konfirmasjon

Det er dyrt å samle familien til konfirmasjonsfeiring, og gaven koster også. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

– Alle snakker om at konfirmasjon er dyrt, men hva koster det egentlig, da? Jeg har en sønn på fire år, og som bankmann må jeg ærlig innrømme at jeg begynte å planlegge litt tidlig, sier Gaute Thise Jacobsen, regiondirektør i SR-Bank.

Dette var utgangspunktet da SR-Bank bestemte seg for å gjennomføre en undersøkelse blant kundene sine på Nord-Jæren for å finne ut hvor mye penger som går med i en konfirmasjon.

Mellom 5000 og 15 000 kroner

– Det viser seg at antakelsene var riktige. Konfirmasjon er dyrt. Foreldrene bør begynne å planlegge tidlig, sier Thise Jacobsen.

Mer enn halvparten av dem som har deltatt i undersøkelsen, sier at de bruker mellom 5000 og 15 000 kroner på konfirmasjonsfeiringen i seg selv. I tillegg svarer to av tre foreldre at de gir mer enn 5000 kroner i gave når deres eget barn konfirmeres. I tillegg får også halvparten av konfirmantene bunad, som er en stor utgift i seg selv.

De fleste oppgir at de bruker vanlig lønn til å betale utgiftene ved en konfirmasjon, men en tredjedel av dem som har deltatt i undersøkelsen, oppgir at de bruker sparepenger for å dekke utgiftene.

Mange leier lokaler

Men det er ikke bare pengebruken som skal planlegges. Hvor mange gjester er det vanlig å ha? Skal feiringen foregå hjemme eller i leide lokaler?

– Flertallet leier lokaler hvor de har feiringen, mens noen sier de har feiringen hjemme hos andre, kanskje hos besteforeldrene. Det er kanskje ikke så rart at folk har feiringen utenfor hjemmene når man ser at de i gjennomsnitt har mellom 20 og 40 gjester, sier Thise Jacobsen.

Dette er en typisk konfirmasjon, ifølge SR-Banks undersøkelse:

  • Nesten halvparten leier lokaler for å feire konfirmasjonen (46,5 prosent), noen færre feirer hjemme (35,8 prosent).
  • De fleste har mellom 20 og 40 gjester (75 prosent)
  • Flere enn halvparten sier at konfirmasjonen koster mellom 5000 og 15 000 kroner utenom gaven til konfirmanten. 12 prosent sier den koster mer enn 25 000 kroner.
  • I spørsmålet om konfirmanten får bunad til konfirmasjonen er de spurte delt omtrent på midten: 55 prosent svarer nei, 45 prosent svarer ja.
  • To av tre foreldre gir mer enn 5 000 kroner i gave når deres eget barn konfirmeres.
  • Flertallet (56 prosent) gir mellom 500 kroner og 1000 kroner til konfirmanter i familien. En av tre (35 prosent) gir mer enn 1000 kroner.
  • Nesten alle (90 prosent) gir 500 kroner eller mindre til venners barn når de konfirmeres.
  • To av tre betaler for konfirmasjonen i hovedsak med vanlig lønn (64 prosent), resten betaler med sparepenger (34 prosent). Færre enn to prosent låner penger.
  • Ni prosent pusser opp boligen i forbindelse med konfirmasjonen.

Sparebank1 SR-Bank har spurt 5 000 kunder, rundt 400 av dem har svart.