Konfirmasjonstiden er i full gang. Som vanlig går diskusjonen høyt om hvor mye penger du skal putte i konvolutten. Ingen har lyst til å bli oppfattet som gnitne.
Norske konfirmanter får i snitt 20.000 kroner av foreldre og besteforeldre alene, kunne Aftenposten fortelle i fjor. I tillegg kommer gavene fra venner og annen familie.
GIR KONFIRMASJONSRÅD: Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpixØkonomi: – Ikke gi for mye!
Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 vet litt om hva ungdommer får i gave. Han har hatt tre konfirmanter selv og vært i mange konfirmasjoner. Han anslår snittsummer på rundt 30.000 kroner pluss gaver i tillegg.
– Noen får en dyr bunad som har stor verdi, andre får pengegaver. Dette varierer veldig.
– Hvor mye gir man til naboene sine barn?
– Hvis det er noen du kjenner så tror jeg 100- eller 200 kroner. Men det er viktig at folk ikke føler at det er noe press. Du må gi etter hva du føler eller har råd til, og ikke være redd for å gi for lite. Det viktigste er at konfirmanten får en hilsen og oppmerksomhet på dagen, sier Gundersen.
Forbrukerøkonomien mener det blir feil om man gir over evne og må spise spagetti på lørdagskvelden fordi man har blakket seg på konfirmasjonsgaver.
– Gi både etter hjerte og hjerne, er rådet fra forbrukerøkonomen.
LES OGSÅ:
| |KAN GI STØTTE: Nav kan gi noen hundrelapper i økonomisk støtte for dem som sliter ekstra i konfirmasjonstiden.
Foto: Åserud, Lise / NTB TemaNav deler ut hundrelapper
Arngunna Haga er Nav-leder i Meland kommune i Hordaland. Hun har merket seg at ikke alle har like mye å rutte med.
– Fra tid til annen opplever vi at folk søker støtte fra Nav før en konfirmasjonsmiddag, eller for å kunne delta i en konfirmasjon, sier Haga til NRK.
Hun legger til at støtten fra Nav er å regne for «beskjeden» og at det er snakk om noen hundrelapper, noe Nav har forskrifter og regelverk på.
– Selv om bankmannen ovenfor nevner 30.000 kroner i snitt så er normalbegrepet veldig vidt. Det kan være like vanlig å få 10.000 kroner som 50.000 til konfirmasjonen. Hva snittet er i Meland vet jeg ikke.
LES OGSÅ:
DE FLESTE GJØR DETTE: Rundt 16 prosent av norske ungdommer konfirmerer seg borgerlig, mens mer enn seks av ti gjør det i regi av Kirken.
Foto: Bjørn Molstad/Human-Etisk ForbundTanken som teller
– Hva sier de som ber Nav om penger til konfirmasjonsgave?
– De forteller at de ikke har penger og er blakke. De skal delta på en konfirmasjon i nær fremtid og ber om støtte fra oss til å ha noe å legge i konvolutten, forteller Haga.
Usikre tider i jobbmarkedet, der noen har mistet jobben, blitt syke eller mistet inntekten, kan gjøre at de må ha hjelp.
– Det er viktig å huske at det er tanken som teller. For mange av ungdommene er ikke summen de får nøkkelen til suksess, men selve dagen, sier Nav-leder Arngunna Haga.
PENGEDRYSS: Norske konfirmanter får i snitt 20.000 kroner av foreldre og besteforeldre alene. Bildet er tatt utenfor Vålerengen kirke.
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix