Hopp til innhold

Søker Nav om penger til konfirmasjonsgaver

Noen opplever konfirmasjonsgave-presset så stort at de søker Nav om pengehjelp. – Ikke gi over evne, advarer forbrukerøkonom.

Konfirmasjon

GI MED HJERTET: Nav bekrefter at de får søknader om konfirmasjonsstøtte. – Du må ikke være redd for å gi lite. Det viktigste er at konfirmanten får en hilsen og oppmerksomhet på dagen, sier Forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Konfirmasjonstiden er i full gang. Som vanlig går diskusjonen høyt om hvor mye penger du skal putte i konvolutten. Ingen har lyst til å bli oppfattet som gnitne.

Norske konfirmanter får i snitt 20.000 kroner av foreldre og besteforeldre alene, kunne Aftenposten fortelle i fjor. I tillegg kommer gavene fra venner og annen familie.

De skal delta på en konfirmasjon i nær fremtid og ber om støtte fra oss til å ha noe å legge i konvolutten.

Arngunna Haga, Nav-leder
Magne Gundersen

GIR KONFIRMASJONSRÅD: Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Økonomi: – Ikke gi for mye!

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 vet litt om hva ungdommer får i gave. Han har hatt tre konfirmanter selv og vært i mange konfirmasjoner. Han anslår snittsummer på rundt 30.000 kroner pluss gaver i tillegg.

– Noen får en dyr bunad som har stor verdi, andre får pengegaver. Dette varierer veldig.

– Hvor mye gir man til naboene sine barn?

– Hvis det er noen du kjenner så tror jeg 100- eller 200 kroner. Men det er viktig at folk ikke føler at det er noe press. Du må gi etter hva du føler eller har råd til, og ikke være redd for å gi for lite. Det viktigste er at konfirmanten får en hilsen og oppmerksomhet på dagen, sier Gundersen.

Forbrukerøkonomien mener det blir feil om man gir over evne og må spise spagetti på lørdagskvelden fordi man har blakket seg på konfirmasjonsgaver.

– Gi både etter hjerte og hjerne, er rådet fra forbrukerøkonomen.

LES OGSÅ: Så mye koster konfirmasjonen | Høgsesong for korssting | Flere kjøper seg fri fra konfirmasjon

sz049ad9.jpg

KAN GI STØTTE: Nav kan gi noen hundrelapper i økonomisk støtte for dem som sliter ekstra i konfirmasjonstiden.

Foto: Åserud, Lise / NTB Tema

Nav deler ut hundrelapper

Arngunna Haga er Nav-leder i Meland kommune i Hordaland. Hun har merket seg at ikke alle har like mye å rutte med.

– Fra tid til annen opplever vi at folk søker støtte fra Nav før en konfirmasjonsmiddag, eller for å kunne delta i en konfirmasjon, sier Haga til NRK.

Hun legger til at støtten fra Nav er å regne for «beskjeden» og at det er snakk om noen hundrelapper, noe Nav har forskrifter og regelverk på.

– Selv om bankmannen ovenfor nevner 30.000 kroner i snitt så er normalbegrepet veldig vidt. Det kan være like vanlig å få 10.000 kroner som 50.000 til konfirmasjonen. Hva snittet er i Meland vet jeg ikke.

LES OGSÅ: Slik unngår du nødrim

Camp Refugee Konfirmasjon 2010

DE FLESTE GJØR DETTE: Rundt 16 prosent av norske ungdommer konfirmerer seg borgerlig, mens mer enn seks av ti gjør det i regi av Kirken.

Foto: Bjørn Molstad/Human-Etisk Forbund

Tanken som teller

– Hva sier de som ber Nav om penger til konfirmasjonsgave?

– De forteller at de ikke har penger og er blakke. De skal delta på en konfirmasjon i nær fremtid og ber om støtte fra oss til å ha noe å legge i konvolutten, forteller Haga.

Usikre tider i jobbmarkedet, der noen har mistet jobben, blitt syke eller mistet inntekten, kan gjøre at de må ha hjelp.

– Det er viktig å huske at det er tanken som teller. For mange av ungdommene er ikke summen de får nøkkelen til suksess, men selve dagen, sier Nav-leder Arngunna Haga.

Konfirmasjon i Vålerengen kirke

PENGEDRYSS: Norske konfirmanter får i snitt 20.000 kroner av foreldre og besteforeldre alene. Bildet er tatt utenfor Vålerengen kirke.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix