NRK Meny
Normal

Påbudt å dusje med klær

PORSGRUNN (NRK): Det er ikke mulig å dusje naken i den nye svømmehallen i Porsgrunn. Dusjene skal ligge åpent til like ved bassenget, og man er godt synlig dersom man tar av klærne.

Påbudt å dusje med klær

ANNERLEDES: Den nye svømmehallen i Porsgrunn legges opp til å bli noe ganske annet enn det folk er vant til. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Petter Melsom / NRK

– Skal man dusje med klærne på? Da blir man jo ikke rein, og jeg vil heller ikke dusje med gutter, sier skoleelev Elle Kleven.

Ellen Kleven elev ved PVS

Skoleelev Elle Kleven liker ikke planene for den nye svømmehallen.

Foto: Petter Melsom / NRK

Hun er en av flere ungdommer som NRK har snakket med, som synes planene for den nye svømmehallen i Porsgrunn er rare.

I den nye svømmehallen som skal stå ferdig i Porsgrunn i 2019, er det planlagt at garderobene skal plasseres rundt svømmebassenget med lave skillevegger. Dusjen skal stå i full åpenhet ved bassenget, hvor både gutter og jenter skal dusje sammen med klær på.

Økonomisk

Den planlagte løsningen gir lavere kostnader og økt sikkerhet. Det mener prosjektleder, Torbjørn Øverland.

Torbjørn Øverland, Prosjektleder

Prosjektleder Torbjørn Øverland sier det er billigere å bygge på denne måten.

Foto: Petter Melsom / NRK

– Vi har større muligheter til å kontrollere og følge med på hva som skjer i garderobene. Samtidig er det en veldig effektiv måte å bygge på.

Ideen er hentet fra Nederland, hvor det er vanlig å dusje med klærne på. Øverland sier at de er sikre på at dusjing med klær, ikke vil påvirke vannkvaliteten.

Skilt fra dusjehall

Slike skilt er det fullt av i norske svømmehaller. Det blir det slutt på i den nye svømmehallen i Porsgrunn.

Foto: Petter Melsom / NRK

– Vi skal ha ett skikkelig renseanlegg som vil ta både partikler og annet. Samtidig må vi ha litt kjemi i det her, så vi må bruke klor, sier Øverland.

– Betyr dette at dere øker klormengden?

– Nei det kommer vi ikke til å gjøre. Vi kommer til å bruke det som er vanlig mengde, påpeker han.

Mer komfortabelt

Kultur og idrettssjef i Porsgrunn kommune, Mariann Eriksen, mener det også er positive sider ved at folk skal ta dusjen sin rett ved bassenget.

– I forhold til dette med nakenhet, så kan man beholde tøyet på. Det gjør kanskje at enkelte føler seg mer komfortable med å dusje, sier Eriksen.

Siden dusjsonene er i samme område som bassenget, dusjer man jo med samme klær som man bader med, sier Eriksen.

Sexolog, Margrete Wiede Aasland er uenig.

Margrete Wiede Aasland

Sexolog, Margrete Wiede Aasland mener det syntes det er trist hvis det blir slutt på arenaer hvor personer naturlig ser hverandre nakne.

Foto: NRK

– Jeg syntes det er stusslig og trist at det skal legges til rette for å dusje med klær på. Det er jo ganske naturlig å dusje naken, sier sexologen.

Aasland håper det ikke blir slutt på arenaene hvor barn eller voksne naturlig ser hverandre nakne. Samtidig liker hun ikke at arkitektene har lagt opp løsninger etter mulige overgripere.

– Det er jo ikke sånn de fleste overgriperne går frem. En og annen kikker kan det vel kanskje være her og der, men på de offentlige badene må vi heller har vakter som går rundt å passer på, sier hun.

– Det skal være trygt å være på bad, og man skal få lov til å være naken i dusjen.

 • Feirar Elvestuen

  Ordførar Robin Kåss (Ap) og fylkesordførar Sven Tore Løkslid (Ap) feirar i dag at Ola Elvestuen (V) blir ny klima- og miljøminister. Årsaka er at Elvestuen ikkje vil legge eit deponi for farleg avfall til Brevik så lenge det er andre som ynskjer eit slikt deponi.

  Ola Elvestuen
  Foto: Olav Juven / NRK
 • Funn av tarmbakteriar

  Det er funne tre tilfelle av resistente tarmbakteriar hjå pasientar ved Sjukehuset Telemark. Sjukehuset har sendt brev til pasientar som kan ha blitt utsette for smitte, og desse blir bedt om å kontakte fastlegen sin for vidare oppfølging.

  Sykehuset Telemark
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Framleis betydeleg snøskredfare

  I Vest-Telemark er det framleis betydeleg snøskredfare, ifølgje NVE. Måndag og tysdag kom det opp mot 50 centimeter nysnø i regionen, og den ferske snøen treng tid på å stabilisere seg. Det er forventa at snøskredfaren minkar gradvis utover dagen.

 • Gjennomslag i Bambletunnelen

  Klokka ni i føremiddag fyrte Nye Vegar av siste salve i Bambletunnelen – og det tyder at det er gjennomslag. Dette er ein milepæl for arbeidet med nye E18, seier utbyggingssjef Ruth Haug i Nye Vegar.

  Gjennomslag i Bambletunnelen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK