NRK Meny
Normal

Protesterer mot fellesdusjer

Mange kvier seg for å dusje i fellesdusjer i badeanlegg, og dropper derfor svømmeundervisning. I Levanger har de startet en underskriftskampanje for mer privatliv.

Created by InfoDispatcher

– Flere barn og ungdommer vil ikke at voksne skal se dem nakne i dusjen. Derfor er det mange som ikke vil være med på svømming eller i gymmen, sier Ali Hussein.

Han var tilfeldigvis førstemann som ble spurt, og førstemann som skrev under, da underskriftsaksjonen for privatliv i dusjen startet i Levanger. Han og flere til gikk fra gate til gate, med ønske om å slippe fellesdusjer på rekke og rad.

– Folk er forskjellige. Noen har en religion som gjør at de må ta hensyn, mens andre har personlige problemer med å dusje med andre, sier Christian Sunde.

– Ekskluderende løsning

Khalil Obeed

Khalil Obeed mener fellesdusjene i badeanlegget i Levanger kan oppfattes som ekskluderende.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

I Levanger har det toppmoderne badeanlegget i den nye Trønderhallen blitt omdiskutert.

Fellesdusjene står tett i tett, og det er ingen skillevegger mellom dem. Flere mener derfor at anlegget ekskluderer enkelte fra å lære svømming.

– Det kan ikke være så mye dyrere for kommunen å lage en annen løsning med båser. Det viktigste er at alle skal lære seg å svømme, sier Khalil Obeed.

– Løsningen med å sende inn dem som vil dusje alene enten før eller etter, synes jeg er litt halvveis. Jeg føler den er litt ekskluderende og ikke helt riktig. Barna kan dusje med andre, men ha et eget avlukke hvor de kan dusje de intime kroppsdelene, fortsetter Obeed.

Prøver å ta hensyn

Nye fellesdusjer

Gilbert Rauhut er ansvarlig for skolesvømmingen i Levanger.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Gilbert Rauhut er ansvarlig for skolesvømmingen i Levanger. Han forteller at de prøver å ta hensyn til de som ønsker å dusje alene.

– Vi prøver å tilpasse oss. De som er litt mer sjenerte sender vi enten inn litt før eller etter de andre, sier Rauhut.

Bademesteren på anlegget forteller at de vurderte en annen løsning.

– Det har vært diskutert, og vi har valgt og ikke gjøre noe med det, sier bademester Arne Roger Krogstad.

Nesten sluttet å gå i svømmehallen

Zainab Mohammed er fra Irak og er vant til bassengsvømming fra hjemlandet. På grunn av fellesdusjene i svømmehallene her i Norge går hun nesten aldri i svømmehallen.

– Jeg vil ha en egen plass å dusje. For meg er det vanskelig å dusje med andre, sier Zainab Mohammed til NRK.