Overrasker passasjerene med teater på bussen

Det tar ikke mange minuttene før bussen er fylt med allsang og latter når to skuespillere tropper opp i fullt kostyme. Tallet på kollektive reisende øker, og underholdningen er en premie til passasjerene.

Teater i buss

Cathrine Hovland og Tobias Vik synes det er moro å overraske folk med teater på bussen.

Foto: Roald Marker

Grenland har den laveste kollektivandelen i landet. Bare fire prosent av befolkningen bruker kollektive reisetilbud, viser en undersøkelse fra Transportøkonomisk Institutt. Tilsvarende bysentra har en kollektivandel på seks og syv prosent.

Men nå skjer det endringer. I oktober ble det satt nok en ny passasjerrekord for busstilbudet. Bompenger og parkeringsavgifter har gjort at flere tar bussen i Grenland. Nå skal underholdningsopplevelser bidra til at utviklingen fortsetter.

Les også: Mindre trafikk etter at bommane kom

Kledd ut som uteligger

Grenland friteater har fått jobben med å underholde passasjerene. Vi er med når Tobias Vik og Catrine Hovland gjør et stunt på strekningen mellom kjøpesenteret Downtown og Pors stadion i Porsgrunn.

De er kledd ut som to figurer fra en av forestillingene til Grenland Friteater, blant annet en uteligger med en pose full av tomflasker. Skuespillerne synes det er spennende å overraske passasjerene.

– Det er alltid veldig gøy å se reaksjonene til folk, sier Tobias Vik før bussen kommer.

Allerede på holdeplassen får de folk i godt humør. På vei inn i bussen virker det som om mange er usikre på om det virkelig er en høylytt uteligger, men så kommer smilene. Kort tid etter er det allsang og klapping på bussen. Elevene fra en skoleklasse gir skuespillerne toppkarakter.

– Helt klart den morsomste bussturen vi har hatt, sier Noel Karlsen, som aldri har opplevd noe lignende på bussen.

Bussteater

SKUESPILL: Tobias Vik og Cathrine Hovland venter på en buss de kan underholde i.

Foto: Roald Marker / NRK

Flere tar bussen

Folk i Grenland har tradisjonelt valgt bil framfor å reise kollektiv, men nå er det stadig flere som velger å reise med bussen. Bompenger har gitt et løft for kollektivtrafikken, og oktober var første måned med over 400.000 passasjerer på bussene.

Teater på bussen er ett av flere tiltak som skal øke antall passasjerer.

Rikke Phillipi

POSITIV EFFEKT: Rikke Phillippi i Bypakke Grenland håper teater i buss vil føre til flere passasjerer.

Foto: Roald Marker

– Dette er et stunt som vi håper skal gi økt interesse for bussen. I Grenland sliter vi med en del gamle holdninger om at det er lettere med bil enn med kollektivtrafikk. Disse holdningene er i ferd med å endre seg og vi setter nå nye rekorder hver eneste måned, sier Tor Kristiansen i Nettbuss.

Bypakke Grenland er svært fornøyd med kollektivtallene etter at bomringen ble innført i oktober. Rikke Phillippi i Bypakke Grenland sier de ønsker å tilby teater på bussen i en periode framover, som en takk til de som velger å reise kollektivt.

– Det ble jo kjempestemning på denne turen. Jeg gleder meg veldig til de neste stuntene som kommer framover, og jeg håper at mange for oppleve litt underholdning på vei til eller fra sine gjøremål, sier hun.