NRK Meny
Normal

Øver på å redde livet ditt

SKIEN (NRK): Trodde du det var kaotisk på akuttmottaket ved en stor ulykke? Se hvordan det egentlig foregår.

I dag ble det arrangert en stor beredskapsøvelse ved akuttmottaket ved Sykehuset Telemark i Skien.

HEKTISK MORGEN: Rundt 30 ansatte stod klare til å ta imot de to skadde pasientene under dagens beredskapsøvelse ved akuttmottaket. Se hva som skjedde i videoen over.

«En mann er ute og lufter hunden sin på morgenkvisten. Han faller og slår hodet mot fortauskanten. Han er hardt skadd. En sjåfør kommer kjørende og ender i grøfta for å unngå å treffe mannen på bakken. Også denne personen er skadd.»

Scenarioet over var utgangspunktet for beredskapsøvelsen ved akuttmottaket ved Sykehuset Telemark i morges. Like over klokken 07.30 tikker meldingen inn til sentralen om den iscenesatte ulykken. Ambulansepersonellet rykker ut og beredskapsteamet gjør seg klare til å ta imot de skadde pasientene.

– Dette er et sykehus som har akuttfunksjon, og vi vet ikke alltid hva vi får inn. Derfor må vi alltid være på tå hev for å kunne ta pasientene imot, uansett hva vi får i fanget, sier overlege Olav Flemmen, som leder traumeteamet ved sykehuset.

Dette er øvelser som redder liv.

Olav Flemmen, overlege ved Sykehuset Telemark

Flere titalls personer i aksjon

Olav Flemmen

Olav Flemmen, overlege ved Sykehuset Telemark, observerte dagens traumeøvelse.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

To ambulanser ankommer akuttmottaket, og de to pasientene blir fraktet inn på et av behandlingsrommene. Der står to team på rundt 30 sykehusansatte beredt til å få kartlagt skadeomfanget.

– Det er kirurger, ortopeder, anestesileger, anestesisykepleiere, operasjonssykepleiere, røntgenleger, radiologer, radiografer, sykepleiere og folk fra laboratoriet. Det er et stort apparat som er i sving, forteller Flemmen.

Det hele går rolig og stille for seg. Det er lite skriking, skåling og alarmer – scener som er velkjente for mange fra utallige tv-serier og filmer som skildrer livet på akuttmottaket.

– Det er nok takket være at alle i traumeteamet vet hva de skal gjøre, og at vi øver jevnlig på slike scenarioer og dermed sjekker at folk kan funksjonene sine, sier Grete Skjerping, som er traumekoordinator ved Sykehuset Telemark.

Men til tross for at det hele går rolig for seg, innrømmer overlege Flemming at pulsen hans stiger litt ekstra ved slike øvelser.

– Det er jo en drill, så vi prøver å holde støynivået nede. Men min puls er høyere, selv om jeg bare observerer øvelsen, forteller Flemming til NRK underveis.

Beredskapsøvelse ved akutten

Et team bestående av en rekke leger og sykepleiere er i sving for å hjelpe den skadde pasienten.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Klare for å redde liv

Grete Skjerping

Grete Skjerping, traumekoordinator ved Sykehuset Telemark, hadde klekket ut scenarioet de ansatte måtte forholde seg til i morges.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Øvelsen holder på i rundt halvannen time, og konklusjonen er oppløftende.

– Teamene var på plass, de jobbet rolig og systematisk og pasientene fikk grundig og god undersøkelse. Ut ifra det jeg har sett, har personalet gjort jobben sin, oppsummerer traumekoordinator Skjerping.

Akuttmottaket gjennomfører slike øvelser rundt én gang i måneden, og det koster. Men ledelsen ved sykehuset mener at det er vel brukte penger.

– Det er ganske ressurskrevende på personalsiden. Vi tar folk ut av ordinær drift, men det mener vi at det er verdt. For dette er øvelser som redder liv, avslutter overlege Flemming.

 • 50 km/t over Breviksbrua

  Før påske blir fartsgrensa sett ned på Breviksbrua for å redusere trafikkstøy. Grensa blir sett ned frå 60 til 50 kilometer i timen. Statens vegvesen tilrår lokalkjende i Grenland å køyre alternative ruter i staden for E18 om det er praktisk mogleg.

  Breviksbrua
  Foto: Statens vegvesen
 • Tilrår å fråtre verv

  Fylkessekretær i Arbeidarpartiet, Odin Adelsten Bohmann, seier dei tilrår Magnus Straume å tre frå verva sine midlertidig medan han er under etterforsking av politiet. Straume vil ikkje følge rådet frå partikontoret. – Eg er sikker på at saka vert henlagt, og eg vil fortsette som gruppeleiar, seier han.

 • Støttekontakt meldt til politiet

  Tidlegare fagforeiningsleiar, Magnus Straume, er meldt til politiet for å ha lurt til seg pengar frå ein person han var støttekontakt for. Ifølgje Drangedalsposten skal det dreie seg om nesten 100.000 kroner. Magnus Straume seier til NRK at han tek fullstendig avstand frå desse påstandane, og at han førebels ikkje har blitt avhøyrd av politiet. – Eg står fram i denne saka for at andre støttekontaktar i Drangedal ikkje skal bli mistenkte, seier Straume.

 • Kasland tek ikkje attval

  Ordførar i Bø, Olav Kasland (V), tek ikkje attval i 2019, skriv Bø Blad. Det betyr at ein av arkitektane bak kommunesamanslåinga i midtfylket ikkje blir ein del av den politiske leiinga i den nye kommunen.

  Olav Kasland - ordførar i Bø
  Foto: Robert Hansen / NRK