Tom Waaler fra Sandefjord har lang fartstid med gryter og panner. Han vil gjerne lære bort hvordan man lager Østerssaus.
Sausen i denne retten kan deles i to slik at du får to sauser til samme måltid. Først kan du lage retten med en østerssaus slik den er beskrevet nedenfor i Østerssaus I.
Når du har spist opp halvparten, kan du ha i litt kokosmelk og rive over litt fersk ingefær. Vips er annen bordsetning en ny opplevelse.
Ingredienser. Foto: NRK.
Stekt kylling med østerssaus
Østerssaus I
Østerssaus kjøpes i flasker i asiatiskebutikker. Tom forteller at dette er Østens svar på buljongterning men, på flaske.
Østerssaus smaker forskjellig fra land til land og fra distrikt til distrikt. Så du må finne din favoritt. Hans favoritt er Maekran Østerssaus.
Ta ca 3 dl østerssaus i en kjele og la sausen koke en stund med friske eller tørkede urter, og litt chili hvis du ønsker den sterk.
Østerssaus II
Bruk utgangspunktet over og tilsett kokosmelk eller kokosekstrakt. Ca en halv boks eller etter smak. Rasp litt fersk ingefær over og vips: En ny saus. Den er ekstra deilig med masse chili.
Steking av kylling. Foto: NRK.
Kylling
Bruk en kyllingfilet til hvert menneske. Skjær filetene i tynne skiver og mariner i olje og litt tandori krydder hvis du vil.
La det stå ca en time. Stek bitene i peanøttolje sammen med vannkastanjer og bambusskudd, hvis du har. Når kyllingen er skikkelig gjennomstekt, tar du bitene ut av panna men lar steikefett og kraft bli igjen. I dette fettet skal du steke grønnsakene.
Grønsaker
Du kan bruke de grønsakene du har i kjøleskapet og så mye du tror du kommer til å spise
Her er i alle fall noen forslag på sorter:
Brokkoli
Blomkål
Gulrot
Vannkastanje
Bambusskudd
Purre
Rød paprika
Sukkererter
Skjær dem i passe biter og gjør dem litt møre i en mikrobølgeovn. De grønsakene som har kortes koketid som paprika og sukkererter trenger ikke det. Stekes deretter i oljen fra kyllingen og urter, for eksempel Provence urtekrydder.
Til slutt kan du blande alt i woken og servere med ris. Når du har laget denne noen ganger, er den veldig kjapp å lage og en sikker vinner fremfor grandiosa!