NRK Meny
Normal

Bli med Rjukanbanen- minutt for minutt

MÆL/RJUKAN (NRK): På dagen 25 år etter at det siste godstoget forlot Rjukanbanen og kjørte inn på Tinnsjøferga ved Mæl, starter togtrafikken opp igjen.

Nå kan du bli med på turen med Rjukanbanen- minutt for minutt

MINUTT FOR MINUTT: Bli med på den fantastiske togturen med Rjukanbanen.

Dette er ikke lenger bare nostalgi. De gamle passasjervognene ruller ned til Tinnsjøferga Storegut for å ta imot passasjerer. For veteranene i Rjukanbanens venner er drømmen om nytt liv på den historiske banen endelig oppfylt.

– Dette har vi jobbet for i mange år, og vi har lagt ned utallige timers arbeid for å få gamle vogner og lokomotiv kjørbare igjen. I dag er vi ganske stolte over det vi har oppnådd, sier Tore Naper og Knut Lurås fra Rjukanbanens venner.

Naper var selv siste driftssjef på Rjukanbanen og ga aldri opp håpet om ny trafikk da han vinket det siste toget farvel på Mæl stasjon 4. juli 1991.

– Vi hadde vel en liten drøm om å få banen i gang igjen, men den var jo ikke så stor, humrer han.

Les også:

Gå til forsiden

Nytt liv i Rjukanbanen

Rjukanbanen får nye sviller

Nytt liv i Rjukanbanen

7 bilder

  En merkedag

  Bildene av gamle togvogner som ruller inn på Tinnsjøferga har gått verden rundt i forbindelse med tv-serien "Kampen om tungtvannet". I dag var de samme bildene ikke lenger en tv-innspilling. Rutetoget er tilbake på fergekaia. Vognene står ikke lenger bare stille på kaia, nå har de blitt en del av et levende Verdensarvmuseum.

  – Dette er min lille baby dette. Vi har hatt dugnad på vognene, og vi har vært så klare på at det skal gå tog på denne strekningen, så dette er en drøm, sier Knut Lurås.

  Passasjertrafikken stoppet i 1970. Det siste godstoget for 25 år siden. Derfor er det en merkedag at bilene igjen må stoppe for et tog i rute på Rjukanbanen. Det gamle signalanlegget er ikke i orden ennå, så hver gang toget kommer må biltrafikken stoppes på hver overgang av en vakt som kjører bil parallelt med jernbanelinja.

  I museumsfart kjører vi de 16 kilometerne med skinnelagt verdensarv opp til Rjukan. Underveis passerer folk og dyr – uvante med lyden av tog på den fredede jernbanelinja. Mens sauene rømmer forvirret oppover jordet, stopper folk opp og vinker til toget. Det grønne lokomotivet med de rustrøde passasjervognene bringer transporthistorien tilbake til Vestfjorddalen.

  Tore Naper og Knut Lurås foran Rjukanbanen

  NYTT LIV: Rjukanbanen har fått nytt liv- 25 år etter at siste toget gikk på strekningen.

  Foto: Petter Melsom / NRK

  Inviterte dronning Sonja på tur

  Naturopplevelsene står i kø for norske og utenlandske turister i mer enn 50 år gamle vogner.

  Og det er bare ett sted i verden de kan se Gaustatoppen fra et togvindu.

  Dette er så majestetisk at Tore Naper og Knut Lurås fra Rjukanbanens Venner spontant inviterer Dronning Sonja på tur – som en forsinka bursdagsgave. Hun fyller 79 år samme dag som rutetrafikken starter opp igjen på den 107 år gamle jernbanen.

  5. juli er det ett år siden industrihistorien på Rjukan og Notodden fikk verdensarvstatus. Rjukanbanen er selve livsnerven i Verdensarvhistorien.

  • Vil flytte trafikken inn til Skien

   Nye leilighetsbygninger mot vannet og flytting av hovedtrafikken inn til byen, er grep som kan gjøre Skien mer attraktiv, sier administrerende direktør Petter Falkgård Andersen i R8 Group. Nå ser de blant annet på mulighetene for å fjerne EPA-brua.

   Petter Falkgård Andersen
   Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK
  • Barnas stortingsrepresentant

   Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Geir Jørgen Bekkevold (KrF) blir barnas stortingsrepresentanter. På oppdrag fra barneombudet har alle partiene pekt ut hver sin representant. De får et særlig ansvar for å se politikken med "barnebrillene" på.

   Åslaug Sem-Jacobsen på Stortinget
   Foto: Ragne Borge Lysaker
  • Omtales som villdyr

   Politiet vurderer fremdeles å avlive hunden, som fredag gikk til angrep på en 3 år gammel gutt i en barnehage i Skien. Hunden omtales av eksperter som et villdyr. Inntil videre er den på kennelen til Magne Henne. Han mener rasen ikke skulle vært her i landet.

  • Kåra til årets folkemusikar

   Folkemusikaren Anders Røine busett i Bø fekk i helga prisen " Årets Folkemusiker" på Folkelarm i Oslo, skriv Varden. I tillegg fekk Anne Hytta soloprisen for sitt hardingfelespel på hennar nye album "Strimur".