Ingen storkommune i Vest-Telemark

VEST-TELEMARK (NRK): Til tross for samarbeid i over 20 år, er det lite som tyder på at det blir en storkommune i Vest-Telemark.

Laster kart, vennligst vent...

Slik kan kommunekartet over Telemark se ut etter kommunereformen, men det spøker for en Vest-Telemark kommune.

– Vest-Telemark kommune ville blitt veldig stor, og kronglete geografisk, sier kommuneekspert Bent Aslak Brandtzæg ved Telemarksforskning i Bø.

Han legger til at felles kultur, identitet og et langvarig samarbeid kommunene imellom gjør at en sammenslåing av Vinje, Kviteseid, Seljord, Tokke og Fyresdal kunne fungert, men at avstandene kunne skapt demokratiske utfordringer.

Bent Aslak Brandtzæg

Kommuneekspert Bent Aslak Brandtzæg sier stort areal og kronglete geografi skaper utfordringer for en Vest-Telemark kommune.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Man måtte vurdert en annen politisk organisering enn i dag. I kommuner der avstandene er store har man for eksempel lokalutvalg, for å sikre at alle delene av kommunen blir representert. Det kunne vært en mulighet i Vest-Telemark også, sier Brandtzæg.

Les også: Kommunesammenslåing skaper engasjement

– Hva er poenget?

Ordfører i Tokke, Hilde Alice Vågslid har ikke tro på en storkommune i Vest-Telemark. Hun ser heller ikke poenget med den politiske organiseringa som Brandtzæg skisserer.

– Hvis man skulle brukt de gamle kommunene som lokalutvalg, hva er da poenget med en sammenslåing?

Hilde Alice Vågslid

Tokke-ordfører Hilde Alice Vågslid ser ikke for seg en Vest-Telemark kommune, men lanserer muligheten for å slå sammen Tokke, Fyresdal og Vinje.

Foto: Johs Apold / NRK

Hun sier også at samarbeidsklimaet i Vest-Telemark ikke alltid er det beste.

– Vi er enige om mye, men kan krangle fælt også. Det er lett å sitte på sin egen tue å ikke unne nabokommunene noe. Lokaliseringsdebatter er for eksempel vanskelige.

Vinje har sagt nei til Vest-Telemark, og har bestemt at de ønsker å se på muligheten for en sammenslåing med Tokke og Tinn. Fyresdal vil fortsette å være en selvstendig kommune.

Les også: Forskar meiner kommunereforma vil spele stor rolle i valet

Seljord ser mot Midt-Telemark

Tidligere ordfører og høyrepolitiker i Seljord, Edvard Mæland er tydelig på at det ikke er et alternativ for Seljord å stå alene etter kommunereformen.

Torstein Tveito

Ordfører i Kviteseid, Torstein Tveito ser ikke bort ifra at Kviteseid kan klare seg som egen kommune også i framtida.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Vi er allerede for små for de oppgavene vi har, og jeg har ønsket en sammenslåing i mange år. Vi har utredet flere alternativer, men det ser mørkt ut både for Vest-Telemark og Lifjell-rundt, og da er det naturlig for Seljord å se mot Bø og Midt-Telemark, sier Mæland.

I Kviteseid betyr et nei til Vest-Telemark fra Vinje, at prosessen i kommunen går tilbake til kommunestyret. Ordfører Torstein Tveito vil ikke forskuttere hva kommunestyret vil bestemme, men lanserer muligheten for at Kviteseid står alene i framtida også.

– En god løsning kan være å satse videre på interkommunale samarbeid, men tida vil vise, avslutter Tveito.