NRK Meny
Normal

Stor tro på ny Midt-Telemark-kommune

GVARV (NRK): Både eksperter og politikere mener en sammenslåing av Sauherad, Nome og Bø til en kommune blir stadig mer aktuelt.

Bent Aslak Brandtzæg
Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Midt-Telemark er den mest åpenbare nye kommunen i fylket.

Det sier kommuneekspert Bent Aslak Brandtzæg ved Telemarksforskning i Bø. Han peker på utstrakt interkommunalt samarbeid, naturlig geografisk plassering, stor pendling mellom arbeidsmarked i kommunene, størrelse samt kulturelle likheter som faktorer som gjør en sammenslåing av Nome, Sauherad og Bø til en god ny kommune.

Bent Aslak Brandtzæg

Kommuneekspert Bent Aslak Brandtzæg mener en sammenslåing av Nome, Sauherad og Bø er den mest åpenbare nye kommunen i Telemark.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Les også: – Lifjell rundt er unaturlig

Politikerne er enige

Brandtzæg får støtte av ordfører i Bø, Olav Kasland, som har ivret for en kommune i Midt-Telemark lenge.

– Jeg har også et enstemmig kommunestyre bak meg som ønsker en slik konstellasjon. I tillegg ser vi i Bø for oss å invitere med Seljord også, sier Kasland.

Også ordfører i Nome, Bjørg Tveito Lundefaret, ser at en kommune i Midt-Telemark er naturlig, men sier at Nome også har andre alternativer.

– Veldig mange i Nome ønsker seg til Midt-Telemark. Men vi utreder også et samarbeid med Grenland, samt at noen ønsker at Nome skal være egen kommune også i fremtiden.

Kommunestyret i Sauherad har bestemt seg for å gå videre med utredningen av Lifjell-rundt samarbeidet, men Slettebø sier mange i kommunen vil til Bø.

– Derfor skal vi også se på Midt-Telemark alternativet parallelt med videre utredning av Lifjell-rundt, sier han.

Slettebø, Lundefaret, Kasland

Ordførerkandidat for Senterpartiet i Sauherad, Per Simon Slettebø, ordfører i Nome, Bjørg Tveito Lundefaret og ordfører i Bø, Olav Kasland er alle positive til en Midt-Telemark kommune.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Noen år til kommuneendring skjer

Kommuner kan bli delt

Spørreundersøkelser kommunene har gjort viser at folk i søndre deler av Nome og østre deler av Sauherad føler større tilknytning til henholdsvis Grenland og Notodden enn til Midt-Telemark. Brandtzæg mener kommuner kan deles for å oppnå en best mulig ny kommunestruktur, og politikerne er ikke avvisende.

Vi må ta hensyn til hva folk vil, og kommunegrensene er ikke hellige. Fokus må være å skape en ny kommune som kan sørge for vekst og gode økonomiske rammer, det har vi ikke hatt i Sauherad på mange år, sier Slettebø.

– Mitt utgangspunkt er at kommunen skal holdes samlet, men det kan selvsagt bli en realitet å dele Nome slik vi kjenner kommunen i dag. Nome blei jo til for 50 år siden, og det har vært 50 utfordrende år, så noen ønsker seg nok en deling, avslutter Lundefaret.