NRK Meny
Normal

Menneskesmuglingen fortsetter - to nye albanere tatt

For andre gang på en uke pågrep politiet torsdag kveld to albanere som ble funnet i en semitrailer på Brevik havneterminal. Traileren skulle være med båten over til England.

Brevik havneterminal

Politiet sliter med å stanse albanere som tar seg ulovlig i containere og trailere fra Brevik havnetermal (bildet) til Immingham i England.

Foto: North Sea Terminal

Det var politiet som fikk melding om at to uvedkommende var sett i området på Brevik havneterminal.

I en av semitrailerne fant de to menn på 19 og 28 år.

– De hadde kommet inn ved å kappe hull i presenningen på taket til semitrallen. Hullet var limt igjen med teip. Motivet for dette var trolig å ta seg ulovlig inn til Storbritannia, sier operasjonsleder Aadne Røilid ved Telemark politidistrikt.

De to ble satt inn i arresten i går kveld, med hjemmel i utlendingsloven. De blir fremstil for varetektsfengsling i dag, fredag.

Trailer på Brevik havneterminal

I en slik trailer kan albanerne oppholde seg i minst 30 timer på en ferje fra Norge til England.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Åpen grense til Norge

Båten til Immingham i England går fra Brevik havneterminal hver torsdag. Politiet har aksjonert mange ganger, ikke bare i år, men helt siden 2010. Den siste aksjonen var bare for en uke siden.

Etter denne pågripelsen innrømte politiet overfor NRK.no at de sliter med å stoppe menneskesmuglingen. Ruta fra Brevik er eneste direkterute fra Norge til England.

– Problemet vårt er at vi har en åpen grense inn til Norge. Det er uheldig at vi som et transittland har en så lang grense, sier politiadvokat Odd Skei Kostveit til NRK.no.

Politiet kan ikke stanse albanerne på vei inn til Norge fordi vi er et av medlemslandene i Schengen (se faktaboks i høyre marg).

Les også:

Kommer direkte med fly

Det var i slutten av januar i år at NRK.no første gang skrev om menneskesmuglingen, men politiet har lenge mistenkt at det foregår menneskesmugling i containere på denne ruta.

– De hadde med seg sovepose, klær og mat for å holde ut i de 25 timene som turen tar. Det er en kald og lang tur, sa politiadvokat Odd Skei Kostveit den gang.

Politiet tror at det hovedsakelig er et albanske miljø i Sverige som smugler albanere til England via containere og trailere. Men de siste månedene har også flere kommet direkte til Norge med fly fra Albania, og ikke via Sverige.

– Vi har samarbeidet med politiet i Sverige om miljøet som hadde sitt utspring der. I og med at flere albanere nå kommer direkte til Norge med fly, kan det se ut som at dette arbeidet kan ha hatt en effekt, sier Kostveit.

De som blir tatt blir bøtelagt og fengslet etter utlendingsloven, før de blir utvist fra Norge og andre Schengenland i to år.

Albansk miljø i England

Ferjeruta fra Brevik til Immingham i England er en av få ruter som går direkte fra Norge til England. Også Esbjerg i Danmark har slitt med det samme, fortalte politiet tidligere i år.

Politiadvokat Odd Skei Kostveit sier at Norge blir brukt som et transittland, i og med at at dette er en rute fra et Schengenland til et ikke-Schengenland.

Grunnen til at mange albanere reiser til England, er at det er et stort miljø av albanske immigranter og innvandrere i England fra før.