Hopp til innhold

Politiet: – Vi sliter med å stoppe menneskesmuglingen fra Brevik

Politiet klarer ikke å stoppe menneskesmuglingen fra Brevik til England. Ingen vet hvor mange som krysser Schengengrensen med båt uten å bli oppdaget.

Brevik havneterminal

Politiet sliter med å stanse albanere som tar seg ulovlig i containere og trailere fra Brevik havnetermal (bildet) til Immingham i England.

Foto: North Sea Terminal

Odd Skei Kostveit

Odd Skei Kostveit i politiet sier de sliter med å ta knekken på menneskesmuglingen.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

I går ble atter en gang personer fra Albania pågrepet av politiet ved Brevik havneterminal. Pågripelsen skjedde etter at det kom melding om at to personer lå i buskene like utenfor terminalen og ventet på å snike seg inn i en tralle som skulle på en båt.

Siden 2010 har politiet gjentatte ganger pågrepet albanere som har forsøkt å komme seg over som blindpassasjerer på ferjer fra Brevik til Immingham i England.

– Problemet vårt er at vi har en åpen grense inn til Norge. Det er uheldig at vi som et transittland har en så lang grense, sier politiadvokat Odd Skei Kostveit til NRK.no.

Politiet kan ikke stanse albanerne på vei inn til Norge fordi vi er et av medlemslandene i Schengen (se faktaboks i høyre marg).

Kommer direkte med fly

Det var i slutten av januar i år at NRK.no første gang skrev om menneskesmuglingen, men politiet har lenge mistenkt at det foregår menneskesmugling i containere på denne ruta.

– De hadde med seg sovepose, klær og mat for å holde ut i de 25 timene som turen tar. Det er en kald og lang tur, sa politiadvokat Odd Skei Kostveit den gang.

Politiet tror at det hovedsakelig er et albanske miljø i Sverige som smugler albanere til England via containere og trailere. Men de siste månedene har også flere kommet direkte til Norge med fly fra Albania, og ikke via Sverige.

– Vi har samarbeidet med politiet i Sverige om miljøet som hadde sitt utspring der. I og med at flere albanere nå kommer direkte til Norge med fly, kan det se ut som at dette arbeidet kan ha hatt en effekt, sier Kostveit.

Politiet og havneterminalen i Brevik samarbeider også med havneterminalen Immingham i England. De ser en liten nedgang i hvor mange som har skåret seg ut av trailerne, men dette gir ikke et fullt bilde over hvor mange som har klart å snike seg inn i landet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trailer på Brevik havneterminal

I en slik trailer kan albanerne oppholde seg i minst 30 timer på en ferje fra Norge til England.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Schengen-reglene i veien

– Hva skal til for å stoppe dette?

– Vi klarer nok ikke å stoppe dette andre steder enn i Brevik, i hvert fall ikke så lenge reglene er som de er. Vi har åpen grense til Sverige og Albania, og vi har ingen visumplikt for albanere til Norge.

– Tror du mørketallene er store?

– Vi tar en god del her i Brevik, men vi kan ikke se bort fra at flere kommer seg over til England.

Les:

Bekymret

Vidar Karlsen, styreleder i North Sea Terminal

Vidar Karlsen i North Sea Terminal sier saken er en belastning for dem.

Foto: DFDS

Styreleder Vidar Karlsen i North Sea Terminal har tidligere sagt at saken er en belastning for dem. Han er nå bekymret for at smuglingsforsøkene fortsetter.

– Vi liker det overhodet ikke. Hvis det kommer med mennesker om bord som vi ikke vet om, kan de bli skadd, og i verste fall kan liv gå tapt. I tillegg blir det en økt arbeidsbelastning for våre ansatte som en konsekvens av dette, sier Karlsen til NRK.no.

Karlsen sier at de prøver så godt de kan å stoppe dette.

– Samarbeidet med politiet er godt, og vi har også høynet sikkerheten. Vi jobber ekstra med videoovervåking, og gjennomfører fysiske kontroller ved havneterminalen som går ut over det som er påkrevd.

– Tror du mange klarer å komme seg over usett?

– Jeg tror ikke det er veldig store mørketall. Grunnen til det er at de som jobber ved havneterminalen i Immingham sier at færre har skåret seg ut av kapellene i trailerne i år.

Les også: Betaler opp mot 20.000 for å bli smuglet

Albansk miljø i England

Ferjeruta fra Brevik til Immingham i England er en av få ruter som går direkte fra Norge til England. Også Esbjerg i Danmark har slitt med det samme, fortalte politiet tidligere i år.

Politiadvokat Odd Skei Kostveit sier at Norge blir brukt som et transittland, i og med at at dette er en rute fra et Schengenland til et ikke-Schengenland.

Grunnen til at mange albanere reiser til England, er at det er et stort miljø av albanske immigranter og innvandrere i England fra før.

Les også: – Derfor rømmer albanere til England

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark