NRK Meny
Normal

Ny lov skal skjerme barn mot skumle videoer

PORSGRUNN (NRK): Foreldre i Porsgrunn reagerer etter at barnehagebarn ble vist en uhyggelig video på kunstutstilling. En ny lov skal nå sikre at barn blir skjermet for skadelige videoer i offentligheten.

 Magic blood machine

Scener fra filmen «Magic blood machine» har skremt barnehagebarn i Porsgrunn.

Foto: Skjermdump fra Vimeo

Skikkelser med dyremasker går langsomt gjennom en mørk, tåkete skog. Noen bærer på en blodig skrott. Blodet renner fra en dyrehodeskalle.

Scenene er hentet fra filmen «Magic blood machine» som blir vist i et rom i galleriet til Kunsthall Grenland i Porsgrunn.

Flere barnehager har besøkt utstillingen, og NRK har vært i kontakt med foreldre som sier barna har blitt skremt og fått mareritt etter å ha sett filmen.

– Må se hele konteksten

Hilde Arnesen

Hilde Arnesen er pedagogisk leder ved Liane barnehage i Porsgrunn. Hun mener det var forsvarlig at barnehagebarn fikk se scener fra filmen «Magic blood machine».

Foto: Lorentz Berg / NRK

Liane barnehage i Porsgrunn er blant barnehagene som har sett utstillingen. Pedagogisk leder i barnehagen, Hilde Arnesen, sier filmen kan oppleves som skummel. Hun mener likevel filmen passet for barna hun hadde med seg.

– Vi hadde med de eldste ungene, og det er en barnegruppe som jeg kjenner godt. En må se på hele konteksten. Det er en vurdering en må gjøre, sier hun til NRK.

Arnesen har selv ikke fått noen negative tilbakemeldinger etter at barna var på visningen, men noen av barna forteller til NRK at de ble redde.

Saken fortsetter under bildet.

Magic blood machine

Det er ikke noen aldersgrense på kunstutstillingen i Porsgrunn der scener fra filmen «Magic blood machine» vises. Det kan bli et krav fra sommeren.

Foto: Skjermdump fra Vimeo

Ny lov fra sommeren

Ledelsen i Kunsthall Grenland sier de av og til diskuterer om de bør ha advarsler ved utstillinger. Ved Spriten kunsthall i nabobyen Skien blir en lignende film som «Magic blood machine» anbefalt for barn fra ungdomsskolealder.

I dag settes det ikke aldersgrense på kunstprosjekter som bruker levende bilder, men det blir trolig påbudt fra sommeren. Da trår nemlig den nye beskyttelsesloven i kraft.

Rådgiver Ove Watne i Medietilsynet sier det er et uoversiktlig lovverk for merking av levende bilder. Det er forskjellige lover som gjelder for de forskjellige stedene filmene vises.

– Derfor har man nå bestemt at det er mye lurere å ha en felles lov som gjelder for alle måter å distribuere og vise film på. Det dreier seg om å beskytte barn og unge mot det vi antar er skadelig innhold i film og andre programmer som inneholder levende bilder.

Watne sier distributøren da må gå gjennom retningslinjene tilsynet bruker og dermed sette en aldersgrense.