NRK Meny
Normal

Norges beste sommersted?

Kragerø konkurrerer med Skudeneshavn om å bli Norges beste sommersted.

Regatta Kragerø

KRAGERØ: ligger for øyeblikket på andreplass i ABC Nyheter sin konkurranse om å bli Norges sommerby.

Foto: Tellef Dahll / NRK

Det er ABC Nyheter som arrangerer kåringen, der lesere kan stemme frem det de mener er Norges beste sommersted.

Konkurransen startet den 21. juni, og Kragerø og Skudeneshavn har hele tiden knivet om å få flest stemmer. Bak de to lederne ligger Svolvær/Lofoten, Brønnøy, Stavern, Vikna, Langesund, Hammerfest, Tjøme og Vestvågøy.

Trange smau og koselige butikker

Elisabeth Holte, har etter tjue år i Oslo, flytta hjem til Kragerø, hun mener en slik konkurranse kan være positivt for byen.

– Kragerø er et fantastisk nydelig sted. Særlig for barn og unge, er det et fantastisk sted å vokse opp. Byen kjempeflott hele året rundt, men kanskje spesielt på sommeren. Vi er veldig glade og stolte av byen vår.

Hun sier det hadde vært kjedelig å komme på andreplass, fordi hun mener Kragerø fortjener å kunne kalle seg Norges sommerby.

– Vi har skjærgården, med alle øyene. Det yrene livet i byen, med de trange smaua og de koselige butikkene. Og ikke minst båtlivet.

Skudeneshavn

Skudeneshavn leder konkurransen om å bli Norges sommerby.

Foto: Alf Magne Grindhaug / privat

Entusiastiske Skudeneshavn

Skudeneshavn leder for øyeblikket over Kragerø med rundt 300 stemmer. Harald Dale, journalist og skribent på Karmøy, sier den godt bevarte trehusbebyggelsen er full av entusiastiske innbyggere.

– Det er mange byentusiaster, og det bor folk i byen hele året. Selv om det er noen tomme vinduer. Det er et virkelig aktivt bysamfunn, med en rekke fantastiske festivaler. Nå har det nettopp vært Skudenesfestival for 22. gang, med over 30.000 besøkende.

I 2004 ble Skudeneshavn kåret til årets sommerby i en avstemming arrangert av Sommeråpent og NRKs distriktskontorer. Dale mener at ABC sin konkurranse i år er viktig for småbyene.

– Det er viktig for selvfølelsen, og de har en vanvittig evne til å få folk til å delta. Det er jo i viktig å være synlige for små bysamfunn.

– Skudeneshavn er veldig godt ivaretatt, det er veldig stor entusiasme blant dem som bor der.

Det er mulig å stemme på Norges sommerby frem til fredag 9. juli.