NRK Meny
Normal

Nekter å bruke gammelt nazinavn

SKIEN (NRK): Et navn brukt av Vidkun Quisling og Nasjonal Samling skaper strid i sammenslåingsdebatten mellom Telemark og Vestfold.

Fylkesordfører i Vest-Viken NS, Thore Tjersland

VEST-VIKEN: Til venstre i bildet ser du fylkesordfører i Vest-Viken NS, Thore Tjersland. Politikerne i Vestfold vil at den nye regionen som består av Telemark og Vestfold skal hete Vest-Viken.

Foto: ARKIV

Politikerne i Vestfold ønsker det gamle nazinavnet Vest-Viken på den nye regionen.

– Vi kan ikke ha et belastet navn, sier fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid.

Fra krigstiden

– Navnet Vest-Viken kom inn under krigen da Nasjonal Samling i 1942 skulle omorganisere sin organisasjon. Da slo de sammen Vestfold og Buskerud og kalte det Vest-Viken NS, sier Ingvar Skobba, som har studert den gamle krigshistorien.

Sven Tore Løkslid

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid, mener navnets historiske røtter må få følger.

Foto: Roald Marker / NRK

I regionforhandlingene mellom Telemark og Vestfold har Vestfold-politikerne tatt frem Vest-Viken som et nytt navneforslag.

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid, mener navnets historiske røtter må få følger.

– De opplysningene som har kommet frem nå må vi ha med oss. Vi skal skape noe spennende og offensivt og da kan vi ikke ha et belastet navn, sier Løkslid

– Et godt navn

Fylkesordfører i Vest-Viken, Thore Tjersland

Dette er en tegning av Thore Tjersland som var fylkesordfører for Vest-Viken NS. Tegningen ble laget for Tønsberg Blad i 1944.

Foto: FAKSIMILE / Tønsberg blad

Fylkesordfører i Vestfold, Rune Hogsnes, synes Vest-Viken er et godt navn på den nye regionen.

– Det er jo et mye brukt navn. Vi har Vestviken24, Vestviken kollektiv, Vestviken 110 alarmsentral, så det er jo ikke et uvanlig navn i Norge, sier Hogsnes.

Ingvar Skobba finner ingen spor av at navnet Vest-Viken har eksistert før nazistene brukte det som regionalt navn.

– Så vidt jeg vet, ikke i det hele tatt. I de gamle historiske kildene finnes ikke begrepet Vest-Viken, sier historikeren.

Historiker Ingvar Skobba

Historiker Ingvar Skobba sier navnet Vest-Viken ble skapt av Nasjonal Samling under andre verdenskrig.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Vil fortsatt ha med navnet

Skobba mener NS skapte navnet Vest-Viken for å lage en region med røtter til den politiske dyrkinga av arven fra vikingene.

Rune Hogsnes

Fylkesordfører i Vestfold Rune Hogsnes, mener navnet fortsatt bør være med i debatten.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det er et uttrykk for Nasjonal Samlings store interesse for vikingtida. Det er motivet bak, at de ville holde fast på vikingkulturen, og de hadde jo vikingskip i emblemet, ikke sant, sier han.

På tross av historien vil vestfolds fylkesordfører Rune Hogsnes fortsatt ha navnet Vest-Viken med i navnedebatten.

– Hvor lenge skal vi tillate de nazistene fra andre verdenskrig å eie en del av norsk kulturarv. Kanskje vi bør ta det oppgjøret, og si at den felles kulturarven vi har tilhører det norske folket og ikke nazistene, sier Hogsnes.

Fylkesordfører i Vest-Viken, Thore Tjersland

Her er fylkesfører i Vest-Viken, Thore Tjersland, i midten sammen med Vidkun Quisling til venstre.

Foto: ARKIV
 • Her kan du se Østafjells:

  Østafjells 18:50
 • Kan ta tid

  Det kan ta tid å reparere synkehullet i Skien. Oppsynsmann Finn Bjørn Lunde i Skien sier det er brudd på en hovedvannledning. – Vi må finne lekkasjen før vi kan få tettet den. Hullet er to meter i diameter og en meter dypt.

  Synkehull i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Synkehull

  Det er et stort hull i veibanen ved Blekebakkvegen i Skien. Politiet melder at kommunens ingeniørvakt er varslet om synkehullet. De har sendt en patrulje til stedet for å hindre at noen skader seg.

 • Imingfjell brøytes ikke

  Det blir ikke brøyting på Imingfjell i dag, melder Statens vegvesen. Reinflokken på 1000 dyr er fremdeles øst for fylkesveien. Rolf-Helge Grønås i Vegvesenet sier de følger bevegelsene til flokken. De vil begynne og brøyte så snart det er en endring.